Rijkaard shampoo maakt het haar Völler

By | 24 juni 2016

Vandaag 26 jaar geleden

Wanneer je met een georganiseerde reis meegaat, mag je er toch vanuit gaan dat de organiserende organisatie alles tot in de puntjes regelt. Helaas loopt er met Gebo Tours wat mis op weg naar Milaan. Ergens in de Bondsrepubliek komt onze reisleider tot de ontdekking dat hij iets essentieels op kantoor in Nieuwleusen heeft laten liggen. De kaarten voor de wedstrijd! Paniek. Mobiele telefoons bestaan in 1990 nog niet. Vanaf een tankstation wordt er dus druk en heen en weer gebeld met het thuisfront. Het is het begin van een pak ‘m beet vier uur durend oponthoud in Limburg an der Lahn! Gezellig een halve nacht stilstaan op de parkeerplaats bij een bruisende Raststätte langs de Autobahn. We hebben toch niks beters te doen. Máár de tickets voor de kraker tegen West-Duitsland worden keurig vanuit Nederland nagebracht. Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht.

Zonder verdere onaangename verrassingen bereikt de bus in de ochtenduren Milaan. Ach, en een dagje rondneuzen op il Piazza del Duomo is helemaal niet zo vervelend. Zeker niet op zo’n stralende zondag als deze. Vervelend wordt het feitelijk pas op het moment waarop Frank Rijkaard begint te spugen…

Het Nederlands elftal is bijzonder moeizaam door Groep F is gerold. Tegen Egypte, Engeland en Ierland komt de Europees kampioen en WK-favoriet niet tot winst. Drie gelijke spelen zijn nipt voldoende voor een plekje in de achtste finales. Van Sicilië en Sardinië volgt de verhuizing naar Milaan. Bekend terrein voor de rossoneri Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard, die San Siro in die dagen betoveren namens AC Milan. Dat de Duitsers Matthäus, Brehme en Klinsmann bij plaatsgenoot Inter onder contract staan voorziet het toch al zo beladen duel met onze innig geliefde oosterburen van een extra pikant tintje.

San Siro beleeft een ouderwets verhit voetbalavondje. Het broeit van begin tot eind. Met 80.000 man op de tribune. Zowel in het stadion als op het veld gaat het er vrij opgefokt aan toe. Een échte Nederland – Duitsland! Ik mag het vast en zeker niet zeggen, maar dat gezapige gedoe van tegenwoordig kan absoluut niet tippen aan de toenmalige beleving .

Oranje speelt nota bene z’n beste wedstrijd van het toernooi, maar vliegt er wel uit. Feitelijk gaat het mis na de rode kaarten voor Rijkaard en Rudi Völler. Nadien is het een veel gehoorde grap dat Rijkaard shampoo het haar Völler maakt, ik ben van mening dat Nederland zich door de onbezonnen actie van de doorgaans ingetogen Milanista zelf uit het toernooi spuugt. Met name Klinsmann krijgt na het incident alle ruimte om uit te groeien tot uitblinker. Met 2-1 neemt de latere wereldkampioen revanche voor de smadelijke uitschakeling op het EK in eigen land van twee jaar eerder.

Het Nederlands elftal beleeft een pijnlijke aftocht en mag naar huis. Ik moet aansluitend met de bus ook weer dat hele roteind terug. Al zijn de vele bussen na afloop niet zo maar weg… Op de donkere parkeerplaatsen gebeurt van alles dat het daglicht niet kan verdragen. De touringcar waar ik in zit kan gelukkig schadevrij aan de terugreis beginnen. Bij andere Nederlandse bussen moeten eerst de nodige ingegooide ruiten vervangen worden voordat ze naar huis kunnen.

24 juni 1990 West-Duitsland – Nederland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *