Tussen Berg en Bos: Superboeren

By | 23 juni 2016

Wat zullen degenen die dertien jaar geleden drie miljoen gulden moesten ophoesten om in Apeldoorn betaald voetbal te mogen spelen zich vorige week andermaal in hun zak gescheten hebben gevoeld. Voor de felbegeerde proflicentie moesten de Apeldoorners destijds diep in de buidel tasten. AGOVV moest die omgerekend 1,3 miljoen euro betalen om door de KNVB om mee te mogen doen met de grote jongens. Behalve die torenhoge entrance fee moest ook nog eens aan allerlei onduidelijke voorwaarden en regeltjes worden voldaan die de hoge heren in Zeist hadden bedacht. Nota bene de KNVB zelf, dé belangenbehartiger voor het voetbal in Nederland, wierp daarmee een drempel op waarover AGOVV’s profs uiteindelijk – mede – zijn gestruikeld.

Gedwongen door de KNVB hebben de toenmalige wegbereiders naar betaald voetbal onverantwoorde financiële risico’s genomen. Met alle noodlottige gevolgen vandien. Ik zeg niet dat het dé voornaamste reden is geweest dat het profvoetbal in het grootste dorp van de Veluwe nooit de status van doodgeboren kind is ontgroeid, het behoort wel degelijk tot de oorzaken van waarom het is mis gegaan. Maar dat zien ze in Zeist ongetwijfeld anders. Aan spiegels ontbreekt het op het bondsbureau en bij de KNVB-filialen in den lande. Het is tegenwoordig bijna gemeengoed om af te geven op niet al te frisse bestuurders van FIFA en de UEFA, op nationaal vlak doen die Bert van Oostveen en zijn trawanten weinig voor de Blatters en Platini’s onder. Nederlandse voetbalbonzen plaatsen zichzelf met evenveel arrogantie boven de wet als die hooligans in dure maatpakken elders.

Ach, wat maakt het uit dat de KNVB met twee maten meet. In Enschede en omgeving ligt niemand daar wakker van. Regels waaraan AGOVV en andere ter ziele gegane BVO’s zich koste wat kost moesten houden én op zijn afgerekend, zijn op het grote FC Twente niet van toepassing. Of FC Twente nou in de Eredivisie hoort of niet, doet helemaal niet ter zake. En dat het nieuwe FC Twente-bestuur goede bedoelingen heeft en zich schaamt, zal ook allemaal best waar zijn. In andere bananenrepublieken had de Firma List & Bedrog uit Enschede haar licentie al lang moeten inleveren. Ondeugend boekhouden noemt Johan Derksen het wat de Grolsch Veste op de grondvesten deed schudden. De kluit besodemieteren is een andere benaming die we er aan kunnen geven. Hoe het ook zij, de landskampioen van 2010 komt er maar mooi mee weg. Ongelooflijk, maar waar. De hele poppenkast maakt echter vooral de ongeloofwaardigheid van de voetbalmaffia in Zeist nóg groter dan ze voor velen toch al was.

Dat nu uitgerekend De Graafschap stappen overweegt, bewijst eens te meer hoezeer de KNVB de Nederlandse voetbalwereld op z’n kop heeft gezet. Het is volkomen begrijpelijk dat de beleidsbepalers in Doetinchem graag in de Eredivisie willen blijven spelen. Dat ze nu krampachtig een plek willen opeisen waar ze geen enkel recht op hebben, daar kan ik me ook wel iets bij indenken. Zulke misstanden zien we in de Tweede Kamer ook. Daar zitten eveneens grote denkers die er helemaal niet horen te zitten. Ze kunnen dan wel oerendhard te keer gaan in de Achterhoek, ze kunnen beter zwijgen en overgaan tot de orde van de dag.

Nou mag ik in dit betreurenswaardige geval niet spreken van kiezersbedrog, maar die beklagenswaardige Superboeren zijn toch zeker gewoon op sportieve gronden gedegradeerd. Ze waren niet goed genoeg. Klaar. Punt uit. Einde oefening. Waar blijft de KNVB trouwens met sancties tegen De Graafschap naar aanleiding van de schandalige taferelen die zich na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op de Vijverberg afspeelden? Een wedstrijdje of drie zonder publiek en een flinke boete, is toch wel het minste waar het aanvallen van spelers van de tegenpartij mee bestraft dient te worden. Of onderscheiden de tuchtrechters in Zeist zich ook in deze door inconsequent handelen?

Ik verbaas me nergens meer over. Niemand moet vreemd opkijken wanneer ons aller KNVB eerdaags tóch besluit om na het gejammer uit Enschede ook gehoor te geven aan de selectieve verontwaardiging uit Doetinchem. Zodat dat arme De Graafschap alsnog in de Eredivisie mag blijven. Want ja, De Graafschap hangt ongetwijfeld ook een faillissement boven het hoofd wanneer het zich moet verlagen tot voetballen in de Jupiler League.

Het zou gebeuren, zeg. Dat de KNVB het gedegradeerde De Graafschap aan promotie helpt. Misschien moeten voormalige clubbestuurders van ter ziele gegane BVO’s uit Apeldoorn, Veendam, Roosendaal, Haarlem of Wageningen in zo’n geval dan ook hun ingenomen licenties maar terugeisen. En degenen die die entrance fee voor AGOVV moesten ophoesten, zouden de KNVB voor de rechter moeten slepen. De schandalige wijze waarop zij voor de gek zijn gehouden door de voorgangers van Bert van Oostveen, gaat werkelijk alle perken te buiten. Het zegt alles over de integriteit en betrouwbaarheid van de hoogste voetbalbestuurders van ons land.

© RK

 

Een gedachte over “Tussen Berg en Bos: Superboeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *