Jörg Böhme houdt zijn braadworst verborgen

By | 3 juli 2016

Vandaag 12 jaar geleden

Die Stadtwerke Rheine präsentieren… Het staat pontificaal op de voorpagina van het programma van het oefenduel FC Eintracht Rheine tegen Schalke 04. Vandaag twaalf jaar geleden alweer. Zoals ik sowieso bijna alles bewaar, heb ik ook dit boekje nog thuis liggen. Maar juist die ene zin zegt heel veel, zo niet alles. Over onze oostgrens verkondigen gemeentelijke instellingen met oprechte trots en blijdschap dat een profclub van het kaliber Schalke 04 uitgerekend in hún gemeente komt voetballen. Ze treden zelfs op als sponsor van zo’n happening. Bij ons in Nederland zijn burgemeesters juist steeds vaker geneigd om oefenwedstrijden van en met profteams op basis van vage en soms nergens gebaseerde signalen te verbieden…

Zo’n wedstrijdje organiseren kunnen we aan Duitsers wel overlaten. Ze maken er een compleet volksfeest van. Met Wein, Weib und Gesang. Steden en dorpen lopen massaal uit. Fussball zum anfassen. De grote sterren die ze alleen van de tv kennen, lopen ‘vrij’ rond, kunnen inderdaad worden aangeraakt.

Zo is op 3 juli 2004 in Rheine ook het geval. Ik heb Huub en Tom meegenomen. De kans om met tal van Schalke-helden op de foto te gaan, laten ze zich natuurlijk niet ontnemen. De spelers doen niet zo moeilijk. Niks geen misplaatste vedetteneigingen. Waarbij ik misschien wel de kanttekening moet plaatsen dat het er in Duitsland doorgaans wat gedisciplineerder aan toegaat dan bij ons. De profs zetten geduldig een krabbel en poseren gewillig met jongeren én ouderen. Het gebeurt beschaafd en ordentelijk.

De spelers die in de eerste helft voor de ploeg uit Gelsenkirchen binnen de lijnen zijn geweest, wandelen na de rust ‘gewoon’ tussen de toeschouwers. Met een aantal van hen leg ik m’n neefjes op de gevoelige plaat vast. Al moet in het geval van Jörg Böhme eerst iets ‘uit beeld’ verdwijnen. De braadworst en patat met curry waar de kleurrijke linkspoot zich aan bezondigt, mogen niet op de foto. Van een plaag genaamd sociale media heeft in 2004 nog niemand last, Böhme neemt hoe dan ook het zekere voor het onzekere. Je weet maar nooit waar zo’n onschuldig plaatje terecht kan komen…

3 juli 2004 Eintracht Rheine – Schalke 04

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *