Go Ahead Eagles zet der Bee-Vau-Bee te kijk

By | 19 juli 2016

Vandaag 36 jaar geleden

Vandaag de dag is het nauwelijks voor te stellen, Go Ahead Eagles dat Borussia Dortmund verslaat. Ter gelegenheid van het Internationale voetbaltoernooi ‘Nijmegen 80’ gebeurt het echt. Met een dan nog niet door het zwartgele virus aangetaste Eagles-supporter die juicht voor de juiste club… Dat waren nog eens tijden!

In navolging op de succesvolle zomertoernooien in Amsterdam en Rotterdam wil men 36 jaar geleden ook in Nijmegen een eigen zomers voetbalfeest van internationale allure. Aldus geschiedt: het Nijmegen 80-toernooi. Als deelnemers strikt de organisatie naast NEC ook Celtic, Borussia Dortmund én Go Ahead Eagles.

De Deventenaren, voor het eerst onder de hoede van Spitz Kohn, openen het toernooi op zaterdagavond tegen die club aus der verbotenen Stadt ten oosten van Gelsenkirchen. Ze worden dan weliswaar getraind door Udo Lattek, aan het begin van de jaren ’80 speelt het geteisem van de Borsigplatz slechts een marginale rol in de Bundesliga. Over die alom geprezen gele muur praat niemand in die tijd.

Manfred Burgsmüller, de toenmalige grote man bij de Borussen, is in vergelijking met Cees van Kooten maar een klein mannetje. Dick Schneider heeft in de kleine teen van z’n rechter voet meer klasse dan zijn bij de Duitsers dravende naamgenoten Theo en Werner in het hele lichaam. Tegen Go Ahead Eagles onderscheidt het armzalige Bee-Vau-Bee zich vooral door hard spel. Scheidsrechter Ignace van Swieten stuurt Horst Freund uit het veld na een schandalige overtreding. Horst Freund, wie kent ‘m niet! Tien Dortmunders mogen zich gelukkig prijzen dat ze slechts met 3-1 de bietenbrug op gaan.

So ein Tag so wunderschön wie damals…

19 juli 1980 Go Ahead Eagles – Borussia Dortmund

I was there…

 

Een gedachte over “Go Ahead Eagles zet der Bee-Vau-Bee te kijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *