De vergane glorie van sportpark Birkhoven

By | 25 juli 2016

Vandaag 35 jaar geleden

Als ik voor elke gelegenheid waarop de Nederlandse Spoorwegen mij hebben vervoerd van en naar het station van Amersfoort 100 euro zou ontvangen, was ik nu een rijk man geweest. Ontelbare keren ben ik er gestopt of overgestapt op weg naar voetbalwedstrijden ergens in het Westen. Met Amsterdam, Utrecht en Rotterdam als meest bezochte eindbestemming.

Uitstappen in Amersfoort gebeurt daarentegen minder frequent, terwijl er tot en met het seizoen 1982-1983 ter plaatse betaald voetbal wordt  bedreven. Sportpark Birkhoven is dan ook al lang vergane glorie. Alhoewel, veel gloriemomenten heeft de plaatselijke SC niet gekend. In de negen seizoenen waarin de Amersfoorters meedraaien in de eerste divisie, beschikken ze bijna over een abonnement voor de staart van de ranglijst.

Welgeteld drie keer smaak ik in 1981 het genoegen om op het niet ver van de Amersfoortse dierentuin gelegen sportpark de (staan)tribune te betreden. Dat Go Ahead Eagles in het oefenduel voor aanvang van het voetbaljaar 1981-1982 met 2-1 in het stof bijt op Birkhoven, wil ik niet zozeer een verdienste noemen van SC Amersfoort. Zo’n beschamende verliespartij typeert meer het Go Ahead Eagles van het begin van de jaren ’80. In De Adelaarshorst spookt het met zekere regelmaat. Zodra Cees van Kooten en zijn ploegmakkers de IJssel oversteken en in westelijke richting reizen, is het meestal huilen met de pet op. Ik heb er al vaker over geschreven. Met zelfs het nietige SC Amersfoort als onoverkomelijke horde.

Wat ik me 35 jaar na dato nog goed herinner, is hoe Jaan de Graaf in z’n burgerkloffie rondloopt op Birkhoven. De met afstand beste Eagles-voetballer van het seizoen ervoor kan het niet eens worden over contractverlenging. Dat Jaan uit geloofsovertuiging nooit op zondag speelt, daar doet niemand moeilijk over. Dat hij Go Ahead Eagles uiteindelijk na één topseizoen de rug toekeert, hangt naar verluidt samen met dat de Gemeente Deventer de Spakenburgse koekenbakker geen standplaats wil geven op de markt in de Koekstad. Profvoetbal in Nederland ten voeten uit…

25 juli 1981 SC Amersfoort – Go Ahead Eagles

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *