Roemeense legerploeg vindt Waterloo in Haarlem

By | 1 augustus 2016

Vandaag 27 jaar geleden

Tegenwoordig is het niet zo bijzonder wanneer voetbalclubs uit Roemenië naar Nederland komen voor trainingskampen of het spelen van wedstrijden. Zevenentwintig jaar geleden wekt zoiets meer nieuwsgierigheid. Bij mij in elk geval wel, ik ben namelijk nogal nieuwsgierig van aard. Wanneer Voetbal International in juli 1989 het oefenprogramma van Eredivisieclubs publiceert, kruis ik de jubileumwedstrijd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Haarlem direct aan. Volgens mij ben ik er met Ronald naartoe geweest.

Tegenstander van de jubilaris is Steaua Boekarest, de Roemeense legerclub, drie jaar eerder winnaar van de Europa Cup van landskampioenen. Maar als ik me goed herinner, heb ik aan de Jan Gijzenkade destijds niet Steaua, maar het Roemeense nationale elftal aan het werk gezien. Het staat me eerlijk gezegd allemaal niet meer zo helder voor de geest.

Ik heb nog geprobeerd in VI’s uit 1989 iets terug te vinden over het galaduel. Tevergeefs. Wel ontdekte ik in de rubriek ‘Kortom’ een aankondiging van een oefenpot op 4 augustus, drie dagen later dus, van Roemenië in Zeeuws-Vlaanderen tegen zaterdaghoofdklasser Hoek . Het lijkt me derhalve aannemelijk dat het inderdaad de nationale ploeg was die in Haarlem aantrad. Maar goed, zoveel verschil bestaat er in die dagen niet tussen Steaua en Roemenië.  Het betreft in beide gevallen Gheorge Hagi en zijn kameraden.

Enige bekende wapenfeit is de uitslag: 1-0 voor de jubilerende roodbroeken uit Haarlem! Een prestatie van formaat, aangezien Steaua tussen juni 1986 en september 1989 in eigen land liefst 119 wedstrijden op rij ongeslagen blijft. De innige relatie tussen de legerclub en Valentin Ceaușescu, de oudste zoon van de toenmalige Roemeense alleenheerser Nicolae, maakt de roodblauwe voetbalmachine uit Boekarest in die periode in de eigen nationale competitie onverslaanbaar.

Een kleine vijf maanden na het jubileumduel in Haarlem komt het Roemeense volk in opstand tegen de dictator die het land 22 jaar met ijzeren vuist heeft onderdrukt. Zo komt er een eind aan een tijdperk.

1 augustus 1989 Haarlem – Steaua Boekarest/Roemenië

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *