Donder en bliksem teisteren FAC-Platz

By | 6 augustus 2016

Achter de bal aan (19): Floridsdorf (Oostenrijk)

5 augustus 2016

Aan het begin van dag twee van mijn verblijf in Wenen ben ik vlakbij metrostation Margarethengürtel getuige van hoe zes agenten een zwerver omsingelen. De man staat met ontbloot bovenlijf op een grasveldje en heeft waarschijnlijk iets gedaan wat niet door de beugel kan. Het vergrijp rechtvaardigt kennelijk geen arrestatie, want na hem vermanend te hebben toegesproken stappen de agenten in hun busje en laten de man achter. De kerel gaat daarop languit in het gras liggen. Z´n roes uitslapen? Ik zou het niet durven zeggen.

Zeker in de buurt van de U-Bahnhaltes hangen veel van dit soort types rond. Junks, alcoholisten, zwervers. Misschien wel alledrie verenigt in één persoon. Oostenrijkers, maar ook lieden wiens wieg niet in Wenen heeft gestaan. Oostblokkers. Noord-Afrikanen. Er loopt, scharrelt en dealt van alles. Ze bieden een trieste aanblik. De heren en een enkele dame vormen het levende bewijs dat in de Oostenrijkse hoofdstad niet alles er even zoet aan toegaat als in de Sissi-films van weleer. Aan dit soort straatbewoners valt met de beste wil van de wereld niet veel keizerlijks te ontdekken. Vergane glorie, als ze al ooit enige momenten van glorie hebben gekend in hun levens.

De erbarmelijke omstandigheden waaronder deze onderlaag van de Wiener Gesellschaft het moet zien te rooien staat in schril contrast met de bewaard gebleven grandeur uit de Habsburger glorietijden. Iedereen loopt er het liefst met een grote boog omheen. Bijna niemand wil het zien. Slechts weinigen lijken zich de ellende aan te trekken. Hoe anders is dit bij de majestueuze paleizen, indrukwekkende kerken en oogverblindende parken die de roem van het voormalige keizerrijk belichamen. Bij de Hofburg, de Heldenplatz, de Wiener Staatsoper, de Stephansdom of Schönbrunn drommen toeristen uit de hele wereld samen om zich te vergapen aan de indrukwekkende overblijfselen van het ooit zo machtige Oostenrijks-Hongaarse imperium.

Floridsdorf behoort niet bepaald tot de Nobelviertel, om het in goed Weens te benoemen, van de Oostenrijke hoofdstad. Naar paleizen hoeft niemand in de in het noordoosten van de stad gelegen wijk te zoeken. Tijdens mijn eerste bezoek aan Wenen in juni las ik in een krant dat de politie een grootschalig offensief was gestart tegen de toenemende overlast van drugsdealers op en rond U- en S-Bahnstation Floridsdorf. Zo’n buurt dus.

Op de noorderlijke Donau-oever heeft FAC Wien haar domicilie, de Floridsdorfer Athletiksport-Club. Eigenlijk was de Floridsdorfer AC gedegradeerd. Omdat zowel Austria uit Salzburg als Austria uit Klagenfurt geen licentie kregen, komen de blauwwitten in het zojuist gestarte seizoen 2016-2017 opnieuw uit in de Sky Go Erste Liga. Misschien moet het beklagenswaardige De Graafschap ook overwegen een Oostenrijkse licentie aan te vragen.

Alsof FAC Wien het sportief al niet moeilijk genoeg heeft, treden bij de eerste thuisbeurt van het nieuwe voetbaljaar tegen Austria Lustenau de weergoden op als spelbreker. Heb ik weer! Negentig minuten lang komt de regen op de FAC-Platz aan de Hopfengasse met bakken uit de grijze Weense hemel. Donder en bliksem teisteren het duel. Als enkele minuten voor het verstrijken van de eerste helft niet ver van het veld met een enorme knal ergens de bliksem inslaat, doet de scheidsrechter van dienst het enige juiste: hij staakt de wedstrijd. Het is te gevaarlijk om verder te voetballen. De spelers verdwijnen voor een tiental minuten in de catacomben onder de knusse hoofdtribune. Het achter een van de goals opgetrokken noodtribunetje, van waaraf ik de partij aanschouw, blijft van voltreffers gevrijwaard.

De bezoekers uit Vorarlberg zegevieren met 1-3. Wat mij persoonlijk meer boeit is dat de regen na 90 minuten eindelijk in kracht afneemt. Een nat pak blijft me zodoende bespaard op weg naar de halteplaats van tram 26 die me na afloop moet terugbrengen naar U- en S-Bahnstation Floridsdorf. Een hele geruststelling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *