Johan Cruijff in Feyenoordshirt in bomvolle Kuip

By | 7 augustus 2016

Vandaag 33 jaar geleden

Nooit heeft een transfer van een voetballer in Nederland voor meer ophef gezorgd dan bij de overgang van Johan Cruijff van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. In 1982 en 1983 leidt de Maestro een jeugdig en talentvol Amsterdams team naar twee landstitels in successie. In het laatste seizoen komt daar nog een KNVB-beker bij. Ondanks deze successen komt het tot een breuk tussen Cruijff en Ajax, of beter gezegd tussen Cruijff en Ton Harmsen. De Ajax-voorzitter vindt ’s lands beste voetballer aller tijden, dan 36, te oud en zijn salariseisen te gortig. Het onmogelijk geachte gebeurt: hét Ajax-boegbeeld verhuist naar De Kuip. Uitgerekend in Rotterdam-Zuid wil de eigenzinnige vedette het ongelijk van Harmsen bewijzen.

Het meest fanatieke deel van het Legioen staat aanvankelijk niet te springen om Cruijffs komst. Vol spanning wordt daarom uitgekeken naar het eerste optreden van Feyenoords nieuwe ster in zijn nieuwe werkomgeving. Dit gebeurt bij het Rotterdam AD toernooi op 5 augustus 1983. Een beroerdere start kan Cruijff zich nauwelijks wensen. Op de openingsavond zet een geslepen Standard Luik de Rotterdammers in het eigen Feyenoord-stadion onbarmhartig met beide voeten op moeder aarde: 1-3.

Twee dagen later zie ik Cruijff met Feyenoord in een bomvol stadion de strijd aan binden met de Engelse kampioen FC Liverpool, een van de meest succesvolle teams van Europa aan het begin van de jaren ’80. Het spektakelstuk eindigt 3-3. Cruijff himself opent de score en laat De Kuip voor een eerste keer dat seizoen juichen. Het zal nadien nog menigmaal gebeuren… De eerste aanzet voor een memorabel voetbaljaar wordt misschien wel op zondag 7 augustus 1983 gezet. Kees Jansma geeft het in Voetbal International treffend weer: De Rest moet nog aan hem wennen.

7 augustus 1983 Feyenoord – Liverpool

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *