Duits-Zwitsers voetbalweekend van A tot Z

By | 8 augustus 2016

Vandaag 6 jaar geleden

De ene dag zit ik bij de finale van de Duitse Supercup in Augsburg, een etmaal later bestudeer ik in Zürich het gedrag van sprinkhanen… In het kort ziet zo het voetbalweekend van A tot Z eruit dat ik zes jaar geleden met Tom in Duitsland en Zwitserland doorbreng.

Het feest begint op zaterdag in de Impuls Arena in Augsburg. Ondanks de aanwezigheid van de nieuwe Spaanse aanwinst Raul heeft Schalke 04 weinig in te brengen tegen het Bayern München van Louis van Gaal. Voor 30.662 toeschouwers in het uitverkochte stadion zetten Thomas Müller en Miroslav Klose het Beierse overwicht pas diep in de tweede helft om in doelpunten.

Vanaf onze uitvalsbasis in Sindelfingen bij Stuttgart gaat de reis de volgende ochtend verder naar Zwitserland. Een rit van zo’n 200 kilometer. Omdat we al rond het middaguur in onze plaats van bestemming aankomen, bestaat zelfs de gelegenheid tot een beetje sightseeing. Ik krijg een positieve indruk. Wel een aardig dorp, dat Zürich.

Op het programma staat de ontmoeting tussen Grasshopper Club en BSC Young Boys. Plaats van handeling is het Letzigrund Stadion, vooral bekend vanwege z’n vermaarde atletiekmeetings. Liefst 78 jaar lang werken de voetballende sprinkhanen uit de grootste stad van Zwitserland hun thuiswedstrijden af in het Hardturm Stadion. Nadat de oude thuishaven in 2007 tegen de vlakte gaat, wordt de succesvolste voetbalclub van het land in de met het oog op EURO2008 gerenoveerde arena officieel voordeurdeler van plaatsgenoot FC Zürich.

Echt druk is het op deze zondagmiddag niet op de Letzigrund. Slechts 6.900 kijklustigen houden ons gezelschap. Een rekensommetje leert dat meer 23.000 plaatsen derhalve onbezet blijven. Wel is er veel politie op de been. Die houdt de bezoekers uit de hoofdstad goed gescheiden van het gepeupel van de thuisploeg.

Nou moet ik eerlijk toegeven dat wedstrijden bijwonen in de Axpo Super League voor mij geen wekelijkse bezigheid is. Maar het is eens wat anders. Al is er sprake van meer vuurwerk op de tribunes dan auf dem Platz.

8 augustus 2010 Grasshopper Club – BSC Young Boys

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *