Stadion geen visitekaartje voor AS Trenčín

By | 10 augustus 2016

Achter de bal aan (20): Trenčín (Slowakije)

6 augustus 2016

Slowakije stond nog niet op mijn lijst van bezochte landen. De City Shuttle brengt daar verandering in. Met de trein van Wenen naar Bratislava. Een retourtje voor maar 16 euro. Zaterdag heen, maandag weer terug. Welcome to Slovakia krijg ik bij aankomst in de hal van het hlavna stanica, het Centraal Station van de Slowaakse hoofdstad, te lezen. Het oponthoud duurt slechts een half uurtje, de reis gaat verder naar Trenčín.

Slovakrail brengt me in 89 minuten naar de ruim 129 kilometer noordwestelijker gelegen stad. Voordat ik rond half twee in de middag aankom, maakt de trein tussenstops in Bratislava-Vinohrady, Trnava, Leopoldov, Piešťany en Nové Mesto nad Váhom. Zo kom je nog eens ergens. Passagiers naar eindbestemming Košice kweken zitvlees. Zij moeten nog vierenhalf uur blijven zitten. Reizen met de trein is hoe dan ook een aanrader in Slowakije. Al is het alleen maar vanwege de prijzen. Een enkele reis kost slechts 6,22 euro.

In Trenčín kom ik niet wekelijks. De enorme ronde ‘bakken’ van de lichtmasten van het Metsky Stadion, de enigszins vervallen thuishaven van de Slowaakse landkampioen, zijn niet te missen herkenningsbakens. Trenčiansky hrad, het plaatselijke kasteel, torent op een heuvel hoog boven het oude stadscentrum uit. Veel meer valt er ook niet te beleven. De historische stadskern is vooral klein en knus. Op een zonnige middag als deze is het er aangenaam toeven op een van de vele terrasjes. Dat zeker. Wie van bier houdt, kan voor weinig geld veel drinken.

Ondanks dat het ´s lands sterkste club van het voorgaande jaar herbergt maakt Trenčín niet echt de indruk op me van een voetbalstad. Maar wat niet is kan in de toekomst natuurlijk altijd nog komen. Het ontbreken van traditie speelt daarin ongetwijfeld een rol. De club bestaat immers pas sinds 1992 en maakte vijf jaar later voor het eerst z´n opwachting in de hoogste Slowaakse speelklasse. Twee landstitels en twee nationale bekers leverde het project van voorzitter Tscheu la Ling sindsdien al op. Het bouwen van een nieuw stadion zou een volgende stap in het proces van volwassen worden kunnen betekenen. Het komt het comfort van de toeschouwers in elk geval ten goede en vergroot de aantrekkingskracht.

Voor de voorrondeduels voor de Champions League moest AS Trenčín niet voor niets uitwijken naar het ruim 100 kilometer verder gelegen Zilinia. Het stadion daar heeft wel vier tribunes in gebruik, in het Mestsky Stadion moeten alle bezoekers op een tribune plaatsnemen. Het kan maar zo dat de ongetwijfeld veel krachten verslindende Europese intermezzi ermee te maken hebben dat de start in het nieuwe seizoen alles behalve succesvol verloopt. Voor de titelhouder is de buit mager na de eerste drie competitieduels: een overwinning op eigen veld tegenover twee nederlagen in den vreemde.

Van FO ŽP Šport Podbrezová, de nummer vier van de Fortuna Liga, moet daarom op deze zaterdag eigenlijk wel gewonnen worden. Dat gebeurt niet. Kansen krijgt de thuisploeg legio, scoren blijkt te veel gevraagd voor de offensieve afdeling van Lings club. Trainer Sevela kan langs de lijn schreeuwen wat hij wil, zijn spelers luisteren niet naar zijn smeekbedes… Onder toeziend oog van voorzitter Ling doet een tegenaanval van de gasten de geplaagde titelhouder de das om. Jamarro Diks krijgt nog een twintigtal minuten speeltijd. Een enigszins ondankbare klus voor het talent. Ook Apeldoorns voetbalhoop in bange dagen, in juli overgenomen van tweedeklasser WSV, kan de solide verdedigingslinie van Podbrezová niet slopen.

Rangelo Janga zal de komende dagen nog wel eens terugdenken aan de strafschop die hij in de eerste helft om zeep helpt. De Rotterdammer wil het mooi doen, maar de uitvoering van zijn Panenkaatje laat te wensen over. De keeper tikt het lullige stiftballetje tegen de lat. In de rebound werkt Janga de bal vervolgens alsnog over de lijn. De scheidsrechter ziet evenwel een onregelmatigheid en keurt de treffer af. Janga krijgt als beloning zelfs een gele kaart en mag na de rust zijn zonden overdenken. Hij wordt gewisseld. Zijn mislukte kunststukje leidt de nederlaag in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *