Zuid-Amerikaanse toestanden in Noord-Portugal

By | 19 augustus 2016

Vandaag 4 jaar geleden

Mijn aanwezigheid op de eerste speeldag van La Liga is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heuse traditie. Mijn jaarlijkse trip naar Spanje brengt me in 2012 naar Vigo. Maar daar blijft het niet bij. Na mijn zaterdagse bezoek aan Celta tegen Malaga reis ik op zondagochtend al vroeg per trein vanuit Galicië verder naar Noord-Portugal.

Al om kwart voor acht zit ik in de trein naar Porto. Het is nog donker buiten, de zon slaapt nog. De afstand naar mijn eindbestemming Guimarães bedraagt slechts 130 kilometer. Omdat ik ben aangewezen op het openbaar vervoer, kan ik er slechts komen via een omweg. Bovendien overnacht ik in Porto. Eerst eventjes inchecken…

Het heeft wat voeten in de aarde, toch arriveer ik ruimschoots voor de aftrap van het onderonsje tussen Vitoria Sport Clube en Sporting in Guimarães. Met de woorden Aqui nasceu Portugal op een stadsmuur onthaalt de eerste hoofdstad van het land zijn bezoekers. De geboorteplaats van een nieuwe natie. Met een schilderachtig historisch stadscentrum. Werelderfgoed. Eigenlijk een verplicht nummer voor iedereen die in Portugal op vakantie gaat!

Het indrukwekkende Estadio D. Alfonso Henriques, de tempel waar de plaatselijke voetbalfans hun tweewekelijkse missen celebreren, stamt uit recentere tijden. Een fraai overblijfsel van het EK2004. Met de komst van Sporting stroomt het stadion zo goed als vol. Wát een formidabele sfeer. Zuid-Amerikaanse toestanden. Vuurwerk. Onophoudelijke gezangen. Een bikkelharde strijd tussen de lijnen. Ondanks dat er niet wordt gescoord, verveel ik me geen seconde, staand op een tribune vol uitzinnige supporters van de club uit Lissabon.

Het maakt de moeite van een omslachtige reis meer dan waard. Al is het na afloop behoorlijk opschieten, ik moet flink doorstappen om de laatste trein te halen die die avond naar Porto gaat. Gelukkig verdwaal ik niet in de donkere straten.

19 augustus 2012 Vitoria Sport Clube – Sporting CP

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *