Inwendig juichen bij Haagse Knippenberg-show

By | 20 augustus 2016

Vandaag 30 jaar geleden

Ongekend maar waar, Go Ahead Eagles start het Eredivisieseizoen 1986-1987 met twee overwinningen op rij. Na de winnende ouverture in De Adelaarshorst tegen Excelsior nemen de Eagles enigszins verrassend ook uit oh oh Den Haag mooie stad achter de duinen de punten mee naar Deventer.

Zeven dagen voor zijn zeventiende verjaardag steelt Alfred Knippenberg de show in het Zuiderpark. Het als rechterverdediger opgestelde talent vecht heerlijke duels uit met de voormalige Engelse international Tony Morley, vier jaar eerder een van de smaakmakers van het elftal van Aston Villa dat in de Kuip de Europa Cup voor landskampioenen wint. Met een loepzuivere pass achter het standbeen langs krijgt het hondsbrutale boefje uit Dèvntr zelfs de handen van de gevreesde Haagse aanhang op elkaar. Een actie voor de eeuwigheid.

De huidige generatie supporters zal zich nauwelijks een voorstelling kunnen maken van het intimiderende sfeertje in het Zuiderpark. Om je in het oude Haagse stadion kenbaar te maken als supporter van de tegenpartij, is drie decennia geleden een nogal linke onderneming. Niet van enig gevaar ontbloot. Bezoekende fans genieten in 1986 niet de bescherming die zij tegenwoordig in elk willekeurig Nederlands voetbalstadion krijgen. Enkel Feyenoord, Ajax en FC Utrecht bezitten de moed en de massa’s om op volle oorlogssterkte naar Den Haag af te reizen. Go Ahead Eagles weet zich hooguit in Zwolle of Enschede gesteund door grotere groepen supporters. Op een doordeweekse avond in Den Haag, zoals bij deze gelegenheid, behoor tot ik de weinige roodgeelgezinden in een vijandige omgeving.

Maar ach, wanneer je een tijdje meeloopt als supporter, weet je wat je kan verwachten. Dan weet je dat het aan de Meester P. Drooglever Fortuynweg verstandiger is om anoniem en zo onopvallend mogelijk ergens op een ‘strategische’ plek te gaan staan. Juichen doe ik daarom niet uitbundig maar inwendig bij het doelpunt van Arno Hofstede dat Go Ahead Eagles na deze woensdagavond aan kop van de Eredivisie brengt. Mede daarom slaag ik er in een enerverend avondje heelhuids te doorstaan en op Den Haag CS veilig in de laatste trein naar Apeldoorn te stappen.

20 augustus 1986 FC Den Haag – Go Ahead Eagles

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *