Onverwachte terugkeer naar het Parkstadion

By | 26 augustus 2016

Vandaag 15 jaar geleden

Schalke 04 neemt in de zomer van 2001 de Arena auf Schalke in gebruik. Het aangrenzende Parkstadion wordt na een dienstverband 28 jaar ingeruild voor de fonkelnieuwe voetbaltempel met een schuifdak.

Voor de vaste bezoekers is het Parkstadion niet altijd het meest aangename stadion geweest om te verpozen. Bij regen en wind kon je er hoogst vervelende middagen of avonden beleven. Staan of zitten op de onoverdekte tribunedelen – driekwart van het stadion – betekende onder zulke weersomstandigheden behoorlijk afzien. Niet zelden goed voor een nat pak.

Die verfoeide atletiekbaan verpestte veel. Maar als die Hütte met 70.000 man vol zat, kon het er spoken. Dat wel. Alleen gebeurde dat niet al te vaak. Eigenlijk alleen bij gelegenheden wanneer Bayern de Lederhosen moest worden uitgetrokken of wanneer het gespuis uit die verbotene Stadt die schone Ruhrgebiedlucht nog eens extra kwam vervuilen.

En niet te vergeten op die vermaledijde negentiende mei van het jaar 2001. De allerlaatste competitiewedstrijd ooit in het Parkstadion. Ik denk er niet graag aan terug. Met de hoogst dramatische finale van het seizoen 2000-2001 krijgt het Parkstadion een ‘passend’ afscheid. De lijdensweg zonder einde van Schalke 04 kent op die zaterdag een wel heel wrang hoogtepunt.

Vier minuten en 38 seconden mogen die Knappen zich na de 5-3 zege op SpVvg Unterhaching landskampioen wanen. Dan geeft Meisterdieb Dr. Markus Merk 350 kilometer noordelijker in Hamburg een vrije trap aan Bayern München. De enige titel die Schalke daarna blijft, is die van de Meister der Herzen. Ik zie het vanaf mijn vaste plekje op de Südkurve gebeuren op de Anzeigetafel. Je moet erbij geweest zijn. De dramatiek van dat moment. Ongelooflijk. Vijftien jaar later kan ik er nog altijd geen woorden voor vinden.

Mijn 179e bezoek aan het Parkstadion wordt desondanks niet het laatste. Twaalf dagen na de opening van de nieuwe Arena keer ik enigszins onverwacht eenmalig terug op ‘de plek des onheils’. In de eerste bekerronde ontvangen de Schalker Amateure in het afgedankte stadion de buren uit Bochum. Voor 3.000 toeschouwers gaat het reserveteam met 0-1 onderuit. Een nederlaag die iets minder hard aankomt dan de onverwerkte teleurstelling van drie maanden eerder.

26 augustus 2001 Schalke 04 amateurs – VfL Bochum

I was there…

 

Een gedachte over “Onverwachte terugkeer naar het Parkstadion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *