RW Essen in onvoltooid verleden tijd naar toekomst

By | 28 augustus 2016

Vandaag 4 jaar geleden

In goed Duits noemen ze een club als Rot Weiss Essen een sleeping giant. Nou bieden ook in het Ruhrgebied in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie voor een zorgenvrije toekomst, qua naam en faam mag ik de roodwitten gerust de tweede club im Pott noemen. Na Schalke 04 plaatst de Deutscher Meister van 1955 alle andere regionale voetballende grootmachten in de schaduw, met inbegrip van hun trouwe kameraden vom Borsigplatz. Een standbeeld van Helmut ‘Boss’ Rahn, de man die West-Duitsland in 1954 naar z’n eerste wereldtitel schoot, herinnert aan de gloriedagen van weleer.

Eigenlijk zijn ze aan de Hafenstrasse nooit helemaal losgekomen van de succesvolle tijden. Zelfs tegenwoordig meten supporters van Rot Weiss hun club nog altijd de allure van een topclub aan. De onvoltooid verleden tijd is aan de zuidelijke oevers van het Rhein-Herne kanaal nooit helemaal doorgedrongen tot het heden. Decennia van wanbeleid hebben de Traditionsverein tot vierdeklasser gemaakt. Toeschouwersaantallen van boven de 10.000 gelden in het oude George-Melches-Stadion door de jaren heen alles behalve als uitzonderlijk.

Het nieuwe Stadion Essen moet Rot Weiss een betere toekomst bieden. Met Herr Dietrich woon ik de eerste competitiewedstrijd bij die RWE er afwerkt. De nieuwe thuishaven ligt enkele tientallen meters achter het oude stadion. De oostkant is bij de opening van het Regionalliga-seizoen 2012-2013 nog tribuneloos. Een gapend gat biedt uitzicht op wat over is van het roemruchte roodwitte verleden. Verder ziet het er picobello uit. 20.000 mensen moeten er een plekje vinden wanneer de laatste leemte is opgevuld.

Ondanks dat de wedstrijd geprogrammeerd staat op een dinsdagavond, zitten en staan er toch 8.112 toeschouwers. Niet slecht voor een potje in de Regionalliga West, de op drie na hoogste afdeling bij onze oosterburen. Verglijkbaar met de Hoofdklasse in Nederland. Zoveel publiek heeft csv Apeldoorn nog nooit mogen verwelkomen…

Doordat het altijd lastige SSVg Velbert met 1-0 wordt verslagen, gaat de hondstrouwe aanhang voor de verandering zowaar eens tevreden naar huis.

28 augustus 2012 Rot Weiss Essen – SSVg Velbert

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *