Tussen Berg en Bos: Noodverordening

By | 30 augustus 2016

Vanwege de noodverordening die burgemeester Heidema afgelopen weekend afkondigde in de aanloop naar Go Ahead Eagles – Ajax, ben ik zondag maar bijtijds vanuit Apeldoorn naar Deventer gereden. Met al die aangekondigde politiecontroles weet je het maar nooit. Maar nee hoor, niks geen roadblocks of wat dan ook. Ik kon de Wilhelminabrug als vanouds over. Geen opgestapelde zandzakken of prikkeldraad. Nergens gewapende militairen om ongewenste gasten met gepast geweld uit het stadscentrum te weren. De eerste veldwachters zag ik pas op de Beestenmarkt. Op de fiets. Maar uiteraard zal een beetje gemeentewoordvoerder er prat op gaan dat door alle voorzorgsmaatregelen verder onheil is afgewend. Ik zou zeggen, droom vooral verder en blijf je zelf lekker voor de gek houden.

Signalen, hè. Daar waren ze weer. Vrijdagavond verschenen de eerste berichten op het web. Zaterdag bracht de regiobode voor Harderwijk en omstreken zelfs op de voorpagina dat Deventer dicht ging vanwege het risico op voetbalrellen. Ajax-hooligans zouden de IJssel willen oversteken om… Ja, om wat eigenlijk? Ja, écht waar. Voor de zoveelste keer. Houdt het nooit eens op? Overbetaalde professionals in overheidsdienst laten zich tegenwoordig wel erg veel leiden door allerlei onzin die op internet circuleert. Van voetbalsupporters gaat kennelijk een dreigende signaalwerking uit. Is het niet vreemd dat er in het geval van andere, misschien nog wel veel dubieuzere groeperingen zelden of nooit alarmbellen gaan rinkelen bij gemeentelijke inlichtingendiensten?

Niemand vindt blijkbaar raar dat de Afdeling Signaalbestrijding van de Gemeente Deventer onlangs geen nattigheid voelde na binnenlandse onrust in het buitenland. Niemand kon natuurlijk bevroeden dat ingezeten van de vreedzame Koekstad plaatsgenoten met vermeende sympathieën voor andere clubs het vuur wel erg na aan de schenen zouden leggen. Over het risico van brandhaarden had het deskundige ambtenarenkorps nergens signalen ontvangen. Vakantietijd, hè. Zoiets speelt natuurlijk altijd mee. Of hoe goed weten al die hoogopgeleide gemeentelijke speurhonden wat er werkelijk leeft onder de burgers van hun stad? Niet dus. Zo blijkt wel.

Als verzachtende omstandigheid kan worden opgemerkt dat het geen voetbalsupporters betrof. In elk geval geen aanhangers van Go Ahead Eagles, Ajax of welke andere Nederlandse profclub dan ook. Noodverordeningen of het instellen van een avondklok zijn in zulke noodsituaties uiteraard niet aan de orde. Aan vurige supporters van Galatasaray of Fenerbahçe brandt geen enkele instantie in Nederland zich de vingers. Juridisch zal het trouwens wel helemaal niet mogelijk zijn om zulke hartstochtelijke fanaten afschrikwekkende stadionverboden op te leggen.

Niet iedereen met een Nederlands paspoort hoeft zich tegenwoordig immers te conformeren aan de Nederlandse wet, zo krijg ik weleens de indruk. Deelt de onderwijsinspectie trouwens al boetes uit aan al die ouders die hun kinderen van hoegenaamd foute scholen halen? Of geldt de leerplicht enkel en alleen voor het kroost van supporters van clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League? Komt daar de term schoolvoorbeeld soms vandaan? Het loopt onderhand flink de spuigaten uit. Maar sorry, ik dwaal een beetje af, geloof ik.

Terugkomend op die noodverordening rondom Go Ahead Eagles – Ajax, krijg je natuurlijk altijd weer die vragen over de kosten van zulke ongein. Hoeveel belastinggeld weer daar weer aan verspild? Schandalig gewoon. Daar is ongetwijfeld het laatste woord nog niet over gezegd. Dat spreekt welhaast voor zich. Zeker in een stad waar de afgelopen jaren voor een slordige 65 miljoen euro vertimmerd is aan een nieuw stadhuis, hoeft de burger natuurlijk niet ook nog eens op te draaien voor onnodige politiekosten die op basis van vage en valse signalen worden gemaakt bij zoiets banaals als zo’n voetbalwedstrijdje.

Gelukkig is het ditmaal goed gegaan. Hartverwarmend om te zien hoe Diederik Boer ongemoeid werd gelaten bij een vreedzaam onderonsje buiten de veilige stadionmuren. Wanneer ik Stentor-berichten mag geloven – en wie doet dat niet – is Deventer zondag niet compleet in de as gelegd. Twee Ajax-supporters sloegen na afloop weliswaar op de vlucht, maar zij schijnen het te hebben overleefd. That’s all. Verder bleef het rustig. Over spreekkoren geen woord. Elk woord daarover was er kennelijk eentje teveel. Zwakzinnigen die geen fatsoen konden opbrengen tijdens een minuut stilte vooraf, wat oerwoudgeluiden hier en daar, wat K-woorden, wat J-woorden. De in groten getale aanwezige stewards stonden erbij, keken ernaar en deden niets.

Dat iedereen bij misstanden de andere kant op kijkt, is tegenwoordig in ons land schering en inslag. Nu hoort ook al niemand iets meer. Een zorgelijke ontwikkeling. En tot overmaat van ramp heeft onze grote leider Mark Rutte aangekondigd dat hij bereid is de Nederlanders nog vier jaar extra te laten lijden. Terwijl je in de oprechte veronderstelling verkeert dat we het dieptepunt zo zoetjes aan gehad hebben, blijkt het altijd nóg erger te kunnen. Waar moet het heen met ons polderparadijs? Nederland is reddeloos verloren. Daar kan geen noodverordening meer wat aan veranderen.

© RK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *