Noord-Londense derby eindigt doelpuntloos

By | 1 september 2016

Vandaag 26 jaar geleden

Arsenal – Tottenham Hotspur. De Noord-Londense derby. In het seizoen 1990-1991 geniet ik het voorrecht deze klassieker live te mogen meemaken. Staand op de North Bank van Highbury dein ik mee op de golven van enthousiasme en verwachting.

Het betreft een all-ticket match, 26 jaar geleden meer uitzondering dan regel. Het is dan in Engelse stadions nog gebruikelijk om alles en iedereen tot de staantribunes toe te laten. Ouderwets proppen. Net zo lang tot het misgaat. Eerst moeten er ongelukken gebeuren en onschuldige mensen onder de voet worden gelopen, voordat de hoge heren oog krijgen voor de veiligheid van de stadionbezoekers.

In vergelijking met de astronomische toegangsprijzen van nu val je bijna achterover van verbazing. Zeven Pond! Dat is geen geld. Omgerekend slechts drie kilo. Alles behalve een last waar iemand onder bezwijkt. Voor zulke bedragen koop je tegenwoordig in de Premier League met pijn en moeite een programmaboekje. En wie mazzel heeft en wat overhoudt, kan zichzelf voor het wisselgeld bij Greggs trakteren op een overheerlijke sausage roll.

Bijna twee maanden na het WK in Italië, waar Engeland tot de halve finales reikt, is de euforie nog alles behalve vervlogen. Paul Gascoigne, de hoofdrolspeler van de Engelsen, maakt die middag op Highbury eveneens zijn opwachting. De aanwezigheid van de Engelse hoop in bange dagen geeft de altijd al zo beladen derby een nóg explosievere lading. Het wordt niet Gazza’s middag. Paul Davis speelt hem compleet uit de wedstrijd. De constant door het thuispubliek uitgejouwde Gascoigne wordt zelfs gewisseld.

Gary Lineker en zijn ploegmaats staan na 90 minuten evenwel niét in hun onderbroek. Ten overstaan van iets meer dan 40.000 toeschouwers weten de Spurs het zware geschut van de Gunners schadevrij te doorstaan. Het uitblijven van doelpunten is feitelijk de enige tegenvaller van een memorabel middagje voetbal.

1 september 1990 Arsenal – Tottenham Hotspur

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *