Valse start Van Gaal’s Oranje in WK-kwalificatiereeks

By | 2 september 2016

Vandaag 16 jaar geleden

Een goed begin is het halve werk. Deze stelling is niet alleen van toepassing op de start van de kwalificatiereeks voor het WK2018 in Rusland waaraan de geplaagde Danny Blind en zijn Nederlands elftal zich volgende week in Stockholm (Solna) wagen. Zestien jaar geleden is het exact hetzelfde verhaal. Met dien verstande en dat verschil dat de verwachtingen in 2000 een ietsepietsie hoger liggen dan nu. Met Louis van Gaal als nieuwe bondscoach en Ierland als tegenstander lijkt er weinig te kunnen misgaan in het eerste kwalificatieduel. De halve finalist van zowel het WK1998 als het EK2000 gaat dat Ierse varkentje eenvoudig wassen, luidt de algeheel heersende opinie in den lande. Het loopt even anders in de Amsterdam ArenA. Het is dat zelfoverschatting al sinds begin van de mensheid bestaat, anders zouden ‘wij’ Nederlanders het ongetwijfeld hebben uitgevonden.

Louis van Gaal wil met Oranje wereldkampioen worden. Maar Louis van Gaal mag blij zijn dat Giovanni van Bronckhorst een aantal minuten voor tijd van grote afstand de late gelijkmaker achter de Ierse goalie Alan Kelly in de touwen jaagt. Anders zou de grote favoriet de cyclus richting Zuid-Korea en Japan gewoon met een nederlaag zijn begonnen. Op een Ierse overwinning zou overigens niemand wat hebben kunnen afdingen. Van der Sar, de gebroeders De Boer, Cocu, Kluivert en hun kompanen laten zich namelijk op alle fronten aftroeven in de Amsterdamse parkeergarage. Dat Nederland er na een 0-2 achterstand in slaagt terug te komen tot 2-2, mag zowaar een klein wonder genoemd worden. Verdiend is het allerminst. Een domper des te meer. Al valt het tegenvallende resultaat uiteraard niet toe te schrijven aan de nieuwe bondscoach.

2 september 2000 Nederland – Ierland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *