Sovjet-folklore bij bezoek aan Tallinna FC Puuma

By | 4 september 2016

Vandaag 3 jaar geleden

Als ik het Nederlands elftal in 2013 achterna reis naar Estland ben ik op talloze plekken getuige van hoe de onvoltooid verleden tijd verdergaat in het heden. Zo ook bij Tallinna FC Puuma tegen Vändra JK Courage. Juist, ja. Een competitieduel uit de EstilIIga, zeg maar de Estse Jupiler League

Ik neem tram 4 stap van Hobujaama naar Ulemiste. Hoewel gelegen op slechts enkele kilometers ten oosten van het centrum van de hoofdstad Tallinn, kom ik ineens in een heel andere wereld terecht. Met monotone woonkazernes als stille getuigen van een duidelijk niet al te florissante dagelijkse realiteit. Troosteloosheid alom. Sovjet-omstandigheden anno 2013. Het stadion van FC Puuma ligt niet geheel toevallig aan de Peterburi tee, de Sint-Petersburgstraat. De Russische grens ligt hier slechts 215 kilometer vandaan, Sint-Peterburg ruim 350 kilometer. Gewoon de weg blijven volgen, dan kom je er vanzelf…

Stadion is een iets te eervolle benaming voor het Lasnamae spordi kompleksi aan de Peterburi tee 15. Een veld met een sintelbaan eromheen, meer heeft het niet iom het lijf. Wat moet doorgaan voor tribune heeft meer weg van een hele lange bushalte. Twee rijen met bankjes en een overkapping. Het ziet er netjes uit, dat wel. Voor het entreegeld van 2 euro krijg ik zowaar een heus programmaboekje, althans een stenciltje met de namen van de spelers van de thuisploeg. Mijn kaartje heeft het nummer 0001. Een heus collectors item!

Bij de aftrap om acht uur hebben maar liefst 33 toeschouwers plaatsgenomen in de ‘bushalte’. Aangezien niet iedereen op tijd is, maken in de loop van de eerste helft nog zo’n tien tot vijftien laatkomers hun opwachting. Er zit zelfs een handjevol sympathisanten uit Vändra, volgens Google Maps al gauw zo’n 120 kilometer van Tallinn verwijderd. Ik amuseer me prima. Leuke wedstrijden hoeven zich niet per se te kenmerken door technisch verfijnd tikwerk à la Barcelona. Voor beide doelen gebeurt van alles. Spektakel volop. Al vallen er dan slechts twee goals, eerlijk verdeeld over beide teams. De strijdlust van de 22 spelers is in elk geval hartverwarmend. Dat maakt het de 2 euro entree meer dan waard.

4 september 2013 Tallinna FC Puuma – Vändra JK Courage

I was there…

Een gedachte over “Sovjet-folklore bij bezoek aan Tallinna FC Puuma

  1. sudtribune

    Aangezien er geen foto bij is, valt dit stukje bij ons onder de noemer uit de duim gezogen.
    kaartje is waarschijnlijk gemanupileerd.
    die sudtribune.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *