Kleine invasie vanuit Rostock aan de Rijnoevers

By | 5 september 2016

Vandaag 24 jaar geleden

Omdat het Südstadion in Köln ontbreekt op onze lijst van bezochte venues, zak ik 24 jaar geleden met Ronald en De Kleef de Rijn af. Fortuna treedt op deze zaterdag op als gastheer van Hansa Rostock, de laatste landskampioen van de DDR.

Het is het tweede seizoen waarin clubs uit het wiedervereinigte Duitsland er ook samen op een voetbalveld weer het beste van proberen te maken. Voor de samenstellers van de competitieprogramma’s bij de DFB vergt de toestroom van de clubs uit het Oosten nog al wat improvisatievermogen. De Tweede Bundesliga, waar Fortuna Köln en Hansa Rostock deel van uitmaken, bestaat dat jaar uit maar liefst 24 clubs. Zij mogen 46 wedstrijden vol aan de bak! In het eerste weekend van september zijn de Zweitligsten al toe aan hun veertiende competitieronde.

Nou is Fortuna Köln nooit een toeschouwersmagneet geweest, van de pak ‘m beet 3000 toeschouwers die er die middag zitten is zeker een derde vanaf de Oostzee naar de Domstad gereisd, al gauw zo’n 600 kilometer rijden. Er kan met recht worden gesproken van een kleine invasie uit Rostock. De laatste Ostmeister heeft een weinig succesvol seizoen in de Bundesliga achter de rug. Met degradatie als gevolg. Het deert ze weinig. Bijna 22 maanden na de val van de Berlijnse Muur kunnen de Hansa-supporters geen genoeg van krijgen van hun ontdekkingstochten door de hervonden ‘vrijheid’. Elke uitwedstrijd in het Westen blijft voor hen een groot avontuur. Niet zo gek natuurlijk, voor mensen die 45 jaar lang achter een IJzeren Gordijn hebben opgesloten gezeten.

De wedstrijd krijgt in elk geval geen prominente plek in de geschiedenisboeken. De 0-0 uitslag past helemaal bij de vrij troosteloze ambiance waarin de nummer twee van Kölle zijn thuiswedstrijden speelt.

Doelpunten krijgen we pas later op de avond te zien. Maar daarvoor moeten we wel terug naar eigen land. Na afloop rijden we meteen door naar Maastricht om Go Ahead Eagles met 3-0 klop te zien krijgen van MVV.

5 september 1992 Fortuna Köln – Hansa Rostock

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *