Spetterend tussendoortje aan de Côte d’Azur

By | 17 september 2016

Vandaag 10 jaar geleden

De Franse competitietopper l’OM tegen Girondins Bordeaux maakt deel uit van een nogal enerverende ‘voetbalvakantie’ in september 2006, die zich in hoofdzaak in Engeland afspeelt. Van de tien wedstrijden die ik in een tijdsbestek van twaalf dagen bijwoon, spelen zich er acht in het Verenigd Koninkrijk af. Tussendoor vlieg ik eventjes terug naar Nederland om in Duitsland Schalke 04 voor de UEFA Cup in actie te zien tegen AS Nancy.

Mijn uitstapje naar de Côte d’Azur betreft feitelijk ook een tussendoortje. Tientjeswerk met Ryanair. Op zaterdagmiddag zit ik in het Brittannia Stadium bij Stoke City – Burnley. Vanuit Liverpool vlieg ik zondagochtend in alle vroegte door naar Zuid-Frankrijk. Al krijg ik na aankomst met de trein vanuit Nîmes op station Marseille Saint-Charles eerder de indruk dat ik ergens in Afrika ben beland. Nooit eerder heb ik zoveel duistere types op een en dezelfde plek bij elkaar gezien. Nou ben ik niet bang aangelegd, ik voel me er eerlijk gezegd niet zo op m’n gemak en ben blij dat m’n oponthoud tot een minimum beperkt blijft.

De confrontatie tussen l’OM en les visiteurs Bordelais doet alles vergeten. Wát een fantastische sfeer! Meer dan 52.000 spectateurs maken het Stade Velodrome tot een heksenketel zoals ik zelden heb meegemaakt. Als ik zeg dat op de tribunes achter beide goals vuurwerk wordt afgestoken, doe ik de waarheid geweld aan. Nee, wat de lokale Commando- en Ultra-brigades afsteken kan ik gerust een complete lichtshow noemen. En ook de wedstrijd bevat volop vuurwerk. Met Franck Ribery en Samir Nasri als gangmakers behoudt de thuisclub met 2-1 de overhand. Het doet alle Marseillais in het kolkende velodroom nóg fanatieker zingen. Al kan ik me tien jaar later niet meer precies herinneren of ze ook de Marseillaise ten gehore hebben gebracht voor hun Olympique…

Zoveel spektakel maak ik in de Eredivisie niet gauw mee. Met een temperatuur die laat op de avond nog ruim boven de 20 graden ligt, zijn er bovendien vervelendere omstandigheden denkbaar om ergens langs de lijn plaats te nemen.

Maar zoals gezegd, betreft de trip naar Marseille slechts een tussendoortje. Na een dagje Nîmes keer ik terug naar Engeland. Daar sluit ik met de League Cupduels Barnsley – MK Dons en Chesterfield – Manchester City op passende wijze af. Gewoon, omdat het kan!

17 september 2006 Olympique Marseille – Girondins Bordeaux

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *