In de slipstream van Hannibal de Alpen over

By | 19 september 2016

Vandaag 23 jaar geleden

Op weg naar de WK-kwalificatiekraker San Marino – Nederland in Bologna maak ik samen met de Kleef meerdere tussentops. Het begint op zaterdagmiddag bij Schalke 04 tegen 1.FC Nürnberg. Na afloop beginnen we vanuit Gelsenkirchen aan de reis richting Italië. Laat in de avond stranden we in de Zwitserse hoofdstad Bern. Daar zoeken en vinden we een pensionnetje om te overnachten.

De volgende ochtend trekken we de Alpen over. We doen hetzelfde wat de Carthaagse legeraanaanvoerder Hannibal in 218 voor Christus deed. Ook 2211 jaar later een heel avontuur! We kunnen kiezen tussen de Sint-Benhardtunnel en de gelijknamige pas. De keuze valt op de weg over de bergen. Een hoogtepunt van het bijzondere soort, kan ik wel zeggen. Hoe hoger we komen, hoe smaller de weggetjes worden. Het is een van de eerste keren dat ik me per auto in de bergen begeef. Als ik van tevoren had geweten wat me allemaal te wachten stond, was ik thuis gebleven. De route is niet bepaald een aanrader voor iemand met hoogtevrees. Ik sta achter het stuur doodsangsten uit, het zweet staat me in de handen. Je wilt niet weten hoe blij ik ben als we de afdaling kunnen inzetten en we eindelijk in Italië aankomen.

In Turijn bezoek ik voor het eerst een wedstrijd in de Serie A. In het delle Alpi, het lokale WK-stadion van 1990, wonen we Juventus tegen Reggiana bij. Juve wint met 4-0, maar van de wedstrijd herinner ik me 23 jaar later niet bijster veel meer. Wat me nog wel helder op het netvlies staat, zijn de ettertjes die 90 minuten lang staan uit te dagen bij het vak met de supporters van de gasten uit Reggio Emilia. Het gaat aan een stuk door. Schreeuwend, gesticulerend en obscene gebaren makend. Ook een korte handbeweging over de hals, ten teken dat ze hun gasten de keel willen doorsnijden, is zeer populair. Werkelijk tientallen van die gluiperige kleine Itootjes bezondigen zich eraan, ze doen de hele middag niks anders.

Of de jochies na afloop zo flink zijn om de uitfans daadwerkelijk te lijf te gaan, kan ik niet zeggen. Op dat moment zitten we namelijk al weer in de auto. In het 180 kilometer oostelijk gelegen Piacenza verblijden we voor de gelegenheid ook de avondwedstrijd tussen Piacenza en Lecce nog eventjes met onze aanwezigheid. We moeten toevallig toch die kant op…

19 september 1993 Juventus – Reggiana

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *