Revierderby-première met klinkende zege

By | 20 september 2016

Vandaag 30 jaar geleden

Ik heb in de loop der tijd zoveel Revierderby’s bijgewoond dat ik de tel bijna ben kwijtgeraakt. De eerste keer vergeet ik echter nooit meer. Dat die première al weer 30 jaar in het verleden ligt, maakt duidelijk dat ik oud begin te worden. Die eerste keer dat ik Schalke 04 die zwartgelen uit dat naburige dorp zie oprollen, valt samen met mijn eerste bezoek aan het oude Parkstadion.

De sympathie voor Königsblau gaat al verder terug, en wel naar de jaren van Klaus – Fallrückzieher – Fischer en Rüdiger Abramczik. De allereerste keer dat ik Schalke in het ‘echt’ zie spelen, dateert overigens van het Rotterdam toernooi in 1980. Een legendarische wedstrijd tegen Southampton. Een 7-2 nederlaag! Na de 1-0 overwinning van vorige week voor de Europa League in Nice staat de persoonlijke teller inmiddels op 544.

Aangezien ik in 1986 nog niet in het bezit ben van een rijbewijs, ben ik voor mijn debuutwedstrijd auf Schalke aangewezen op de trein. Vanuit Arnhem. In Oberhausen overstappen. Na aankomst op Gelsenkirchen Hauptbahnhof met de tram naar het stadion. Een grensoverschrijdende dagtocht! Maar wel eentje die es in sich hat, zoals onze oosterburen zo mooi kunnen zeggen.

Tegenwoordig is het nagenoeg onmogelijk om losse kaarten voor de meest aansprekende voetbalkraker in het Ruhrgebied op de kop te tikken. Drie decennia geleden levert dat weinig problemen op. Het Parkstadion is niet eens uitverkocht! Het stadion heeft een capaciteit van 70.000 plaatsen, ik behoor die zaterdagmiddag tot de ‘slechts’ 44.500 toeschouwers.

Op de zevende speeldag van het Bundesligaseizoen 1986-1987 verslaat Schalke 04 de buren met 2-1. Onvergetelijk.

20 september 1986 Schalke 04 – Borussia Dortmund

I was there…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *