Borussia Mönchengladbach gaat met de tijd mee

By | 25 september 2016

Vandaag 12 jaar geleden

De Bökelberg behoort tot de voetbalstadions in de Bondsrepubliek waar ik het vaakst een wedstrijd heb bijgewoond. Tot en met het seizoen 2003-2004 speelt Borussia Mönchengladbach er z’n thuiswedstrijden. Mooi kan ik het niet noemen, het samenraapsel van drie onoverdekte staantribunes en één overdekt deel voor de zittende bezoeker. Sfeervol is het er zeker. Met meer dan 30.000 dicht op het veld samengeperste toeschouwers kan het er behoorlijk spoken. Voorwaarde voor een genoegzame voetbalmiddag was wel dat het er niet té hard regende…

Omdat ook die Föhlen met de tijd mee moeten, verhuizen ze in 2004 naar het nieuwe Stadion im Borussia-Park. Van het centrum van de stad naar het aan de zuidwestrand gelegen Nordpark. Slechts een dertigtal kilometer rijden vanaf de Nederlands-Duitse grens bij Venlo. De liefhebber van bijzondere architectonische hoogstandjes raakt van het nieuwe Gladbach-home evenmin onder de indruk . Het herbergt wél 20.000 mensen méér dan de oude Bökelberg. En, niet geheel onbelangrijk in economisch mindere tijden, sponsors vinden er eveneens het comfort dat zij zoeken. Kassa dus. Het biedt de club nieuwe mogelijkheden tot sportieve en financiële groei. Uit dat inmiddels voor het tweede achtereenvolgende jaar de Champions League-hymne klinkt in het Borussia-Park, mogen we twaalf jaar later constateren dat de move prima is uitgepakt voor de vijfvoudige Deutscher Meister.

Op de zesde competitieronde van het seizoen 2004-2005 kom ik voor het eerst in de nieuwe Gladbach-veste over de vloer. De derde thuiswedstrijd van de Borussen. Met Hansa Rostock als gast. Van de koningsklasse dromen ze in 2004 alleen nog maar. Al voldoet de Nordkurve op dat moment al wel aan het gewenste niveau. De meest fanatieke Borussia-aanhangers zorgen achter het doel voor eine Bombenstimmung! Voornaamste verschil met oude Bökelberg-tijden is dat ze hun helden in het nieuwe stadion overdekt naar voren schreeuwen.

Eén ding blijft nagenoeg hetzelfde: de parkeermogelijkheden blijven onverminderd waardeloos. Het Borussia-Park ligt dan wel langs de snelweg en het is omgeven door grote parkeerterreinen, als het laatste fluitsignaal heeft geklonken loopt al het verkeer hopeloos vast.

25 september 2004 Borussia Mönchengladbach – Hansa Rostock

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *