Saaie Europa Cup-première op Monnikenhuize

By | 2 oktober 2016

Vandaag 26 jaar geleden

Bijna een jaar geleden heeft FOX er een fraaie documentaire over uitgezonden. Onder de titel ‘Terug naar Derry’ kijkt het sportkanaal met enkele betrokkenen terug op hoe Vitesse in het najaar van 1990 debuteert op het Europees podium. Wie het onverhoopt gemist heeft kan op www.foxsports.nl/video/fox-sports-doc-terug-naar-derry/ nogmaals aanschouwen hoe de achttienjarige Huub Loeffen de Arnhemmers in Noord-Ierland aan een historische zege helpt.

De return maak ik twee weken later persoonlijk mee. Gedenkwaardig is de bloedeloze 0-0 alleen in die zin dat er voor de allereerste keer in de geschiedenis in Arnhem Europees voetbal wordt gespeeld. De (Noord-)Ierse parttimers maken het de ploeg van trainer Bert Jacobs knap lastig. Na de 0-1 zege in (London)Derry bereikt Vitesse met de hakken over de sloot de volgende ronde.

Monnikenhuize zit niet eens vol. Maar dat is geen uitzondering. Dat gebeurt zelden. Zo gek veel is sindsdien dus niet veranderd. Arnhem is nooit echt een voetbalstad geweest. Zal het waarschijnlijk ook nooit worden.

Kankeren kan het Arnhemse publiek als de beste. Voetbalsfeer creëren aan de Monnikensteeg, daarin slagen ze zelden. Op de overdekte staantribune aan de Roosendaalsewegzijde proberen de boys van de Spijkerside er de juiste stemming in te brengen. Om echt spijkers met koppen te slaan volstaat zelfs Europees voetbal niet.

2 oktober 1990 Vitesse – Derry City

I was there…

 

Een gedachte over “Saaie Europa Cup-première op Monnikenhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *