De aanhouder wint: eindelijk naar Maastricht

By | 6 oktober 2016

Vandaag 25 jaar geleden

Voor Apeldoornse ontdekkingsreizigers die zijn aangewezen op het openbaar vervoer staat Maastricht in de jaren ’80 en ’90 zo’n beetje gelijk aan het einde van de wereld. Ik ben Go Ahead Eagles in die jaren door heel Nederland achterna gereisd. Ik ben in elk Eredivisiestadion geweest, met één uitzondering. Juist ja, MVV. Maastricht blijft tot dan de enige plek waar ik de Eagles nooit zie spelen.

Daar bestaat een simpele verklaring voor. Om 21.20 uur vertrekt namelijk de laatste trein uit de Limburgse hoofdstad die me nog dezelfde avond kan thuisbrengen. In het pre-FOX-tijdperk beginnen wedstrijden in de Eredivisie op zaterdagavond niet al om 18.30 uur. Aanvangstijden van 19.30 of 20.00 uur zijn destijds gangbaar. Terwijl de trein van Maastricht naar Utrecht vertrekt, rolt de bal dus nog in de Geusselt.

Eén keer ben ik er héél dichtbij geweest. We wilden met de supportersbus van Go Ahead Eagles mee naar Limburg. Meld ik me op zaterdagmiddag samen met De Kleef vol goede moed bij de Adelaarshorst, rijdt er nota bene geen bus! Blijkt de bustocht te zijn gecanceld omdat er te weinig kaarten zijn verkocht. Sta je daar mooi voor Jan met de korte achternaam in Deventer.

Vandaag 25 jaar geleden komt het dan toch van. Eindelijk is het zover. Ik werk in 1991 bij de Apeldoornse Courant en neem aan dat ik een van mijn spaarzame vrije weekenden had. Dat kan ik me een kwart eeuw na dato eerlijk gezegd niet meer precies herinneren. Het doet ook weinig ter zake. Feit is dat ik op 6 oktober 1991 het enige Eredivisiestadion bezoek waar ik tot op dat moment nooit eerder een wedstrijd heb bijgewoond.

Dat MVV die zondagmiddag tegen Feyenoord speelt, berust op toeval. In 1991 maakt het gelukkig niet zoveel uit. Gezanik met clubkaarten, verplichte combi’s en andere privacy-schendende maatregelen bestaat niet. De kassa’s bij de Geusselt zijn op de wedstrijddag gewoon open. Zoals het hoort.

6 oktober 1991 MVV – Feyenoord

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *