Bayer tegen Bayer: hoofdkantoor contra filiaal

By | 8 oktober 2016

Vandaag 28 jaar geleden

Het Bayer-concern koppelt jarenlang haar naam aan twee prominente voetbalclubs: Bayer 04 uit Leverkusen en Bayer 05 uit Krefeld, beter bekend als Bayer Uerdingen. In de jaren ’80 en ’90 staan de beide voetballende topteams van Bayer met zekere regelmaat tegenover elkaar in de Bundesliga.

Een behoorlijk bizarre wedstrijd, zo ervaar ik in 1988. Beide clubs staan in de Bondsrepubliek al niet bekend als Traditionsverein, en kunnen qua supportersschare niet tippen aan ’s lands écht grote clubs. Desondanks komt het nogal vreemd over om bij de onderlinge confrontatie uit de monden van de Uerdingen-fans voortdurend ‘scheiss Bayer’ te horen.  Het gebeurt echt. Raar maar waar.

De Krefelders, als winnaar van DFB Pokal in 1985 nota bene de eerste Bayerclub die een aansprekende prijs in de wacht sleept, voelen zich duidelijk achtergesteld bij de ‘concullega’s’ uit het 50 kilometer zuidoostelijker gelegen Leverkusen. Over de rolverdeling bestaat geen onduidelijkheid. Bayer 04 tegen Bayer 05 is het hoofdkantoor tegen het filiaal. De top van de onderneming ziet de Leverkusense voetbaltak, sinds 1979 onafgebroken in de Bundesliga spelend, inderdaad meer als hét sportieve uithangbord van het concern.

Medio jaren ’80, de topseizoenen van Uerdingen, zijn beide clubs juist redelijk aan elkaar gewaagd. Op 8 oktober 1988 houden beide Werksmannschaften elkaar in het Ulrich-Haberland-Stadion in evenwicht. Het prestigieuze onderonsje  levert geen winnaar op: 2-2. Scheiss Bayer zet z’n kleine broertje niet op z’n plaats, de vrede blijft bewaard…

8 oktober 1988 Bayer Leverkusen – Bayer Uerdingen

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *