Tussen Berg en Bos: Korrels

By | 10 oktober 2016

Ik heb het er toch maar op gewaagd. Ik heb me afgelopen weekend in de buurt van een kunstgrasveld begeven. Twee keer zelfs. Zaterdag bij AGOVV – VIOS en zondag bij Beekbergen – SV Orderbos heb ik me misschien wel blootgesteld aan vreselijke gevaren. Hangende het aangekondigde onderzoek van minister Schippers weet je maar nooit. Door alle ophef die ontstaan is over mogelijke gevolgen van rubberen korrels ga je toch denken dat die snotterende neus die traditiegetouw het begin van de herfst inluidt misschien wel andere oorzaken heeft. Ik ben bang dat het niet meer goedkomt. Ik heb de afgelopen jaren zoveel rubberlucht opgesnoven, dat een veld meer of minder waarschijnlijk weinig meer uitmaakt.

Voor al die arme ouders ligt dat natuurlijk anders. De hysterie neemt steeds massalere vormen aan. Alle bangmakerij schiet zijn doel niet voorbij. Of het nou gebeurt op kunstgras of natuurgras, het lijkt om het even. Allemaal de schuld van de media! Logisch. Het zal je maar overkomen zeg. Alsof dat Pokémonjagen nog niet verslavend genoeg is, nou dit weer. Hemeltergend hoe Nederlanders in deze toch al onzekere tijden steeds meer in het onzekere worden gelaten. Ouders gaan zich binnenkort ongetwijfeld afvragen of het nog wel gezond is om hun kinderen naar school te sturen. Misschien zijn bij het bouwen van klaslokalen wel ziekmakende materialen gebruikt. Je weet maar nooit. Minister Schippers doet er wellicht verstandig aan ook dit voor de zekerheid zo snel mogelijk te laten checken.

Of wat te denken van die kunststof vloeren van de gymzalen en sporthallen waar het arme grut verplicht wordt tot het volgen van lessen lichamelijke oefening. Zijn die wel veilig? Misschien niet. Hoog tijd dat minister Schippers ook dit grondig laat toetsen. En dan laat ik de gevaren van de straat voor de goede orde maar buiten beschouwing. Kunnen ouders hun kinderen daaraan nog wel blootstellen? Al die uitlaatgassen kunnen onmogelijk een gezonde uitwerking op de bronchiën hebben. En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Het wordt te veel. Het houdt maar niet op. Het worden drukke tijden voor minister Schippers en haar onderzoeksteams. De onderste korrel moet boven, zou onze innig geliefde minister-president gegarandeerd zeggen. Oppleuren met die rommel!

Ik besef dat het wat ongepast is om de gek te steken met dit soort gevoelige materie. Maar door alle tegenstrijdigheden weet niemand onderhand meer waar hij aan toe is. Dat krijg je er van. Is rubber nog wel betrouwbaar? Ga maar na, jarenlang proberen ze iemand wijs te maken dat hij een rubbertje moet gebruiken om niet besmet te raken met soa’s. Blijkt eerdaags uit onderzoek dat het rubber kankerverwekkend is. Daar ben je dan mooi klaar mee. Heb je altijd alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen genomen, blijk je verkeerd te zijn voorgelicht. Of die rubberen kogels waar de politie mee schiet. Hoe schadelijk zijn die? Misschien hebben die ook wel enge ziektes tot gevolg. De sluipschutters van het korps kunnen maar beter gewoon weer met scherp schieten. Bespaart een onnodig lange lijdensweg.

Gelukkig hoeft niemand in Nederland zich zorgen te maken om alle onzin die Kuzu en Öztürk uitkramen. Van die twee stond al bij voorbaat vast dat ze niet deugen. Dáár hoeft minister Schippers geen onderzoek naar te gelasten. Hooguit de FIOD zal zich misschien eens nader over de heren moeten buigen. Je moet er toch niet aan denken dat het besmettelijk wordt en het zich als een epidemie over het land verspreidt. En dan maakt iedereen zich druk over wat onschuldige korreltjes.

Feitelijk is het met het papier waarop ons plaatselijke dagblad wordt gedrukt van hetzelfde laken een pak. Door de vaak wel erg gekleurde berichtgeving trek ik de betrouwbaarheid ernstig in twijfel. Afgelopen vrijdag liefst vier pagina’s over de plannen waarmee onze grote gebrilde leider het land gezond wil maken. Die partijpropaganda voor de Vereniging Voor Dierenvrienden stinkt nog erger dan de rubberdeeltjes van een kunstgrasveld op een warme zomerdag. Gif van het ergste soort. Uitgerekend de man die Nederland de afgelopen jaren ongeneeslijk ziek heeft gemaakt, komt met ideeën hoe wij zijn rotzooi moeten opruimen. Meneer Rutte heeft helemaal geen kunstgrasveld nodig om een compleet volk constant op het verkeerde been te zetten. Kan nooit goed zijn voor de volksgezondheid. Langzamerhand stijgt het eigen risico tot ongekende hoogten.

Sinds ik dagelijks ongevraagd dat Algemeen Dagblad in de brievenbus krijg, realiseer ik me gelukkig steeds meer hoeveel onzin er geschreven wordt. Iedereen doet er verstandig aan om veel dingen maar met een hele grote korrel zout nemen. Voor ieders gemoedsrust is het wel te hopen dat minister Schipper ook deze korrels gauw laat onderzoeken.

© RK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *