Heftige aanloop naar beladen duel in De Kuip

By | 13 oktober 2016

Vandaag 23 jaar geleden

Nederland – Engeland is voor beide landen cruciaal in de kwalificatiereeks voor het WK 1994. En zoals bij elke wedstrijd die de Engelsen destijds op het Europese vasteland afwerken, is er vooraf volop poespas over de vermeende komst van hele horden Britse hooligans.

Nou, daar weet de Nederlandse politie wel raad mee. Met honderden tegelijk worden Engelse fans op de dag voor en de dag van de wedstrijd opgepakt en afgevoerd. Engels spreken volstaat al om in de boeien te worden geslagen! De scheidslijn tussen volstrekte willekeur en preventief ingrijpen blijkt eens te meer flinterdun in onze bewierookte rechtstaat.

Confrontaties met harde kernen van Nederlandse clubs blijven evenmin uit. Het is maar goed dat de schemering op de avond van de wedstrijd al vroeg invalt. Veel van waar ik voor de aftrap rond de Kuip getuige ben, kan het daglicht nauwelijks verdragen. Het gaat er op z’n zachtst gezegd nogal heftig aan toe op straat. Rotterdammers en Hagenezen openen de jacht op alles dat er Engels uitziet. Heel Rotterdam is in verhoogde staat van paraatheid, maar menig Engelsman, die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek rondwandelt, moet dit bekopen met een pak rammel. Ze zijn loslopend wild. De politie lijkt volledig te worden overdonderd door deze hit-and-run acties. Aannemelijk is dat de Rotterdamse gendarmerie de handen te vol heeft aan het deporteren van onschuldige Engelssprekenden…

De wedstrijd zelf is een van de meest meeslepende die ik ooit in het Feyenoordstadion heb meegemaakt. Alles wat voetballen zo mooi maakt, zit erin. Strijd, passie, drama en arbitrale blunders! Ronald Koeman moet eigenlijk een rode kaart krijgen nadat hij de doorgebroken Platt onreglementair een halt toeroept, maar komt ermee weg. Hij mag blijven staan van de Duitse scheidsrechter Assenmacher. Luttele minuten later brengt diezelfde Koeman Oranje uit een vrije trap op een verlossende 1-0 voorsprong. Doordat Bergkamp de score niet veel later verdubbelt, ligt de weg naar de eindronde in de Verenigde Staten wagenwijd open.

13 oktober 1993 Nederland – Engeland

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *