Mönchengladbach ondergaat grondige verbouwing

By | 22 oktober 2016

Vandaag 30 jaar geleden

In het gezelschap van een aantal Eagles-fans vergezel ik Feyenoord drie decennia geleden naar de UEFA Cupwedstrijd bij Borussia Mönchengladbach. In de roerige jaren ’80 gaat het er daarbij alles behalve gezapig aan toe. Wanneer Nederlandse clubs in die tijd de oostgrens over trekken, weet je eigenlijk al van tevoren dat het misgaat. Dit dagje Mönchengladbach vormt daarop geen uitzondering.

Al voor de wedstrijd loopt het behoorlijk uit de hand. Het gaat helemaal los. Een deel van de naar verluidt 7.000 Feyenoordsupporters trekt slopend en plunderend door de binnenstad. Het is één groot slagveld. Wat er allemaal gebeurt, tart alle voorstellingsvermogens. Chaos troef. In de vroege vooravond hoor je op straat enkel het geluid van rinkelend glas en sirenes van politievoertuigen. De oproerpolitie heeft er de handen vol aan om bij allerlei brandhaarden de orde te herstellen. Tijdens de wedstrijd gaat het ‘feest’ in het stadion gewoon verder.

We hebben kaarten voor de Südkurve, de kant van de Bökelberg waar de Feyenoord-aanhang staat. Nou, dat krijgen we nadrukkelijk te bespeuren. Nadat de fronttroepen van het legioen zo bijdehand zijn om een groep agenten van de tribunes te verjagen, laat de Bundespolizei versterking aanrukken. Ze trekken gewoon nog een blik agenten open… Feyenoord krijgt die avond met 5-1 een geweldig pak slaag. Veel Rotterdamse supporters komen evenmin ongeschonden uit het strijdgewoel. Die Duitse ME slaat op alles wat beweegt. Omdat we er iets té dicht bovenop staan, moeten ook wij een veilig heenkomen zoeken.

Kort na de schoonveegactie van de politie raken we toevallig aan de praat met Rob de Bakker. De toenmalige veiligheidsfunctionaris van de KNVB, die dag op zakenreis in de Bondsrepubliek, steekt zijn afkeur over gedrag van de Feyenoord-fans niet onder stoelen of banken. Aan dat onschuldige toeschouwers lukraak van de tribune worden geslagen, maakt hij geen woorden vuil.

22 oktober 1986 Borussia Mönchengladbach – Feyenoord

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *