Naar het einde van de wereld: Hansa Rostock-uit

By | 24 oktober 2016

Vandaag 18 jaar geleden

Ik ben Schalke 04 in de loop der jaren door de hele Bondsrepubliek achterna gereisd. Van Apeldoorn naar Freiburg im Breisgau (620 kilometer), Cottbus (660 kilometer), München (750 kilometer) of Unterhaching (nóg 15 kilometer verder) loopt het meest in de kilometers. De pak ‘m beet 550 kilometer naar Rostock wordt qua reistijd evenwel door niets overtroffen.

Tegenwoordig blaast iemand vanaf Lübeck over de Autobahn A20 zo naar de Oostzee. In de eerste jaren na de Wende is de oude Hanzestad iets moeilijker bereikbaar. De 430 kilometer van Apeldoorn naar Lübeck neemt bijna evenveel tijd in beslag als de afsluitende 120 kilometer! Automobilisten zijn in de jaren ’90 aanvankelijk nog aangewezen op een provinciale weg. Maximum snelheid 70 km/uur! Maar op grote stukken gaat het nóg langzamer vooruit. Gevoelsmatig heeft een autorit naar Rostock in die dagen veel weg van naar het einde van de wereld rijden.

Maar echte supporters deinzen nergens voor terug, die hebben dat er voor over om hun favoriete club te zien spelen. Bovendien gaan hele verborgen werelden open wanneer je door ‘wereldsteden’ van het kaliber Alt- en Neubukow, Kröpelin en Bad Doberan heenrijdt. Zo kom je nog eens ergens. Zeven maanden nadat ik Peter Bosz tijdens zijn korte Hansa-periode in Warnemünde ben wezen interviewen, ga ik samen met de Kleef opnieuw voor anker aan de Oostzee.

Vergis je niet, anno 1998 is Rostock-uit alles behalve een pretje. Het heimstarke Hansa geldt zeker op eigen veld als een geduchte opponent voor de gevestigde orde. Het stadion is – voordat het verbouwd wordt – bovendien nogal unheimlich, om maar een mooi Duits woord te gebruiken. Ik ben in veel stadions geweest, weinig daarvan kennen minder comfort dan het oude Osteestadion. De naargeestigheid druipt er vanaf.

Op de negende competitieronde van het seizoen 1998-1999 zien we met hoe Schalke op een gure zaterdagmiddag met pijn en moeite een gelijkspel wegsleept uit de grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern. Pas in de 85e minuut maakt Sascha Wolf – wie herinnert ‘m zich niet! – de 2-2.

Die late gelijkmaker maakt de lange terugreis ein kleines Bisschen draaglijker.

24 oktober 1998 Hansa Rostock – Schalke 04

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *