Bom laat EK-dromen bijna in rook opgaan

By | 28 oktober 2016

Vandaag 29 jaar geleden

Voor het eerst in acht jaar kan het Nederlands elftal zich weer eens voor een groot toernooi kwalificeren. Bij de WK’s van 1982 in Spanje en 1986 in Mexico en het EK van 1984 in Frankrijk ontbreekt Oranje. Met nog de thuiswedstrijd tegen Cyprus en een uitbeurt in Griekenland voor de boeg ligt kwalificatie voor de EK-eindronde van 1988 in Duitsland binnen handbereik. Voor de wedstrijd tegen Cyprus lijkt weinig meer mis te kunnen gaan…

De Kuip maakt zich op voor een groot feest. We gaan naar Duitsland toe klinkt al voor de aftrap door het uitverkochte stadion. Al gauw komt Nederland op voorsprong. Het stadion ontploft! In figuurlijke zin. Dan nog wel… Even later is het wel anders. Een gigantische knal klinkt in het Cypriotische strafschopgebied. Rookwolken trekken op. Keeper Andreas Charitou zit op de grond. De aangeslagen keeper moet worden afgevoerd. De Cyprioten gaan van het veld af en willen niet verder voetballen. De Luxemburgse scheidsrechter rest niets anders dan de wedstrijd stil te leggen. Ik heb de tv-beelden later teruggezien. Die hele heisa in de gang bij de kleedkamers. Legendarisch. Allerlei hotemetoten, druk en paniekerig overleggend hoe het verder moet. Al die hoogwaardigheidsbekleders én Richard Thannhauser, de razende reporter van de Persunie-kranten, met de neus er bovenop.

Na lang oponthoud keren de spelers van Cyprus terug op het veld. Met een andere keeper op goal wordt het duel hervat. Nederland wint met 8-0. Bosman scoort vijf keer. Wat een volksfeest had moeten worden, eindigt met een kater van jewelste. 58.000 toeschouwers vrezen het ergste. Ik zal nooit meer vergeten hoe de mensen na afloop het stadion verlaten. Doodstil. Het leek wel een begrafenis.

De uitslag verdwijnt later uit de boeken. Een strenge straf van de UEFA dreigt. Oranje’s deelname aan het EK komt zelfs op de tocht te staan. Dankzij ‘diplomatie’ van de KNVB loopt alles met een sisser af. De wedstrijd moet worden overgespeeld. Uiteindelijk gaat het Nederlands elftal toch naar (West-)Duitsland.

Wat in de zomer van 1988 volgt, is algemeen bekend. Dat was een mooi stel hoor…

28 oktober 1987 Nederland – Cyprus

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *