Amfitheater oogt moderner dan voetbaltempel

By | 30 oktober 2016

Vandaag 3 jaar geleden

Omdat ik na een paar daagjes voetballen kijken in Spanje terugvlieg naar Nederland vanuit Reus, sluit ik mijn trip af in Tarragona. De voetbaltak van de plaatselijke gymnastiekvereniging aldaar is niet zomaar het eerste de beste clubje. Nàstic is een grote naam in Catalunya. Na Barça en Espanyol misschien zelfs wel de meest prestigieuze voetbalclub uit de regio. In het seizoen 2006-2007 heeft het zelfs nog een jaartje in de Primera División gespeeld.

De bijna 100 kilometer zuidelijk van Barcelona gelegen kustplaats valt evenmin te versmaden. Met de overblijfselen van een uit de tweede eeuw stammend Romeins amfitheater, dat de vroegere overheersers bijna tegen de Middellandse Zee hebben aangeplakt, als één van de meest kenmerkende blikvangers.

Wie voor het eerst voet zet in het Nou Estadi, de arena van de Club Gimnàstic de Tarragona, kan zomaar denken dat het eveneens uit de Romeinse tijd stamt. Het heet dan wel ‘nieuw stadion’ en is pas in gebruik sinds 1972, het heeft hier en daar ernstig te lijden van wat achterstallig onderhoud. Dat het een ouwe troep is maakt het echter niet minder sfeervol. Zoals veel stadions in Spanje is het wel een écht voetbalstadion met compacte tribunes. Het publiek zit letterlijk bovenop het speelveld.

Het op een woensdagavond afgewerkte competitieduel in de Tweede Divisie B tegen het altijd lastige UE Olot trekt niet meer dan een handjevol toeschouwers. Ik zie nochtans een heerlijke pot voetbal met een einduitslag van 1-1. Beide ploegen klappen er behoorlijk op. Een lekker temperatuurtje veraangenaamt de avond. Ook weleens fijn om eind oktober niet van een tribune af te waaien of te regenen, zoals argeloze toeschouwers in dit jaargetijde in Nederland nog weleens wil overkomen.

30 oktober 2013 Gimnàstic – UE Olot

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *