Al na twee minuten rood voor een Blauwe

By | 21 november 2016

Vandaag 1 jaar geleden

De Spakenburgse derby van het seizoen 2015-2016 kan voorlopig weleens de laatste zijn geweest in zijn soort. Met de Blauwen in de tweede divisie en de Rooien in de derde divisie dreigen voor de komende jaren Katwijkse toestanden.

Hoe het ook zij, IJsselmeervogels tegen SV Spakenburg staat te boek als de met afstand meest aansprekende wedstrijd in het Nederlandse amateurvoetbal. Als voetballiefhebber moet je het een keer meegemaakt hebben. Alhoewel, amateurvoetbal… Ik denk dat menig onderbetaald Jupiler League-voetballer jaloers wordt van de bedragen die binnen de gemeente Bunschoten-Spakenburg over (en onder) de tafel gaan.

Ook aan de ambiance van de plaatselijke tweestrijd kunnen slechts weinig eerste divisie-clubs tippen. Achtduizend man die – in dit geval de rooie kant van – sportpark de Westmaat bevolken, komen we op een vrijdagavond bij een willekeurig potje in de biercompetitie niet zo gauw ergens tegen.

Omdat er in het weekend van 20 en 21 november 2015 in de regio Apeldoorn inhaal- en bekervoetbal geprogrammeerd staat – en dus geen enkele club in actie komt –, is de Spakenburgse derby een prachtig alternatief. Om verzekerd te zijn van kaarten, bestel ik die al vooraf online. Staanplaatsen kosten een tientje. Paylogic rekent daar nog 1,99 euro servicekosten bij. Oplichters.

Het kost wat, maar eerlijk is eerlijk, het geboden spektakel vergoedt veel. Al ben ik wel zo verstandig om ruimschoots voor aanvang aanwezig te zijn. Samen met de trainert van Vios, die ook geniet van een speelvrij weekend, vind ik ergens weggepropt in een hoekje op de staantribune aan de lange zijde nog een overdekt plekje. Zo kunnen we voor onze 11,99 euro de wedstrijd tenminste enigszins comfortabel volgen. En droog. Tientallen anderen, die vier of vijf rijen dik tegen de reclameborden staan gedrukt, treffen het minder. Zij krijgen als extra toegift een flinke plensbui over zich uitgestort.

Iedereen, nat én droog, beleeft hoe dan ook een enerverend middagje. Vuurwerk. Rode en blauwe rook. Al na twee minuten een rode kaart voor een Blauwe. Gevolgd door een gemiste strafschop van de Rooien. Vooral veel strijd. Met een 3-1 overwinning voor de Rooien, ofwel de club die gezien de stand op de ranglijst de punten het hardst nodig heeft.

Ik ben benieuwd of een Apeldoornse derby tussen csv en AGOVV, als die over een jaar of vijf in competitieverband op het programma staat, de massa’s ook zozeer in beweging weet te krijgen…

21 november 2015 IJsselmeervogels – SV Spakenburg

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *