Penetrante pislucht bij de kaartprijs inbegrepen

By | 24 november 2016

Vandaag 24 jaar geleden

Europa Cup-avonden in het Olympisch stadion van Amsterdam. De hedendaagse generatie voetballiefhebbers kan zich er waarschijnlijk geen voorstelling van maken. Instortingsgevaar en een penetrante pislucht zaten standaard bij de prijs inbegrepen. Maar ondanks een totaal gebrek aan comfort had het toch wel wat. Niet te vergelijken in elk geval met de avondjes uit in die evenementenhal waar Ajax vandaag de dag resideert.

In het seizoen 1992-1993 stuit de titelverdediger uit Amsterdam in de derde ronde van de UEFA Cup op 1.FC Kaiserslautern. Een geduchte opponent. Die roten Teufel vom Betzenberg. Nederland – Duitsland. Altijd smeuïg. Altijd beladen. Als ik me goed kan herinneren, ben ik nog speciaal naar Amsterdam geweest om in de voorverkoop een kaartje te bemachtigen. Bij een sigarenmagazijn ergens tegenover de Olympische betonbak. Een onoverdekte zitplaats voor 45 gulden. Behoorlijk aan de prijs voor het begin van de jaren ’90. Omgerekend zo’n 20 eurie.

Het stadion zit desalniettemin goed vol. Meer dan 45.000 man. Dat de wedstrijd op een dinsdagavond plaatsvindt, is vrij uitzonderlijk. De woensdag geldt in die tijd, waar tv-zenders nog niet de speeldagen en aanvangstijden bepalen, als vaste Europa Cup-avond.

Het maakt Ajax weinig uit. Met een 2-0 overwinning verschaft het zich een prima uitgangspositie voor de return twee weken later op de gevreesde Betzenberg.

24 november 1992 Ajax – 1.FC Kaiserslautern

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *