Champions League-primeur in het Ruhrstadion

By | 9 december 2016

Vandaag 24 jaar geleden

Champions League-voetbal in Bochum? Gertjan Verbeek kan er slechts van dromen. In 1992, het eerste seizoen na de upgrade van de Europa Cup 1, is het Ruhrstadion toch echt het toneel van een wedstrijd uit de Koningsklasse. In Groep A speelt CSKA Moskou er thuis tegen Glasgow Rangers. De legerclub wijkt voor al z’n wedstrijden uit naar Duitsland. Tegen Olympique Marseille en Club Brugge fungeert Berlijn als speeloord.

Van een thuiswedstrijd voor de Russen is in Bochum nauwelijks sprake. Van sneeuw of ijs evenmin. Het is één groot Schots volksfeest. Met duizenden tegelijk zijn ze neergestreken in Bochum. Veel van die mafkezen lopen erbij alsof het zomer is. Enkel in het blauwe shirt van hun club. Of in een T-shirt. De overvloed aan alcohol, waar ze hun dorst mee lessen, houdt ze warm. De beelden van Rangers-fans die bij een café door het geopende raam naar buiten komen, staan me nog helder op het netvlies geprint.

Russische collega’s, die complete steden op stelten zetten, zijn in geen velden of wegen te bekennen. Kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben die de vrijheid van reizen nog niet ontdekt.

Het stadion zit slechts voor een kwart vol. Nauwelijks 9.000 toeschouwers bevolken de tribunes. Ik schat dat daarvan 90 procent de Rangers steunt. En ze zijn niet voor niets gekomen. Dankzij een treffer van Ian Fergusson zie ik de trots van protestants Glasgow met 0-1 zegevieren.

9 december 1992 CSKA Moskou – Glasgow Rangers

I was there…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *