Trainingskampen openen nieuwe werelden voor Marianne Alofs (WWNA): ‘Ineens loopt Guardiola op drie meter van me vandaan’

By | 26 december 2016
Marianne Alofs (WWNA)

Wat een eenvoudig trainingskamp niet allemaal teweeg kan brengen… WWNA nam afgelopen zomer een sprong in het diepe door haar complex open te stellen voor binnen- en buitenlandse profclubs. Voor Marianne Alofs openden de alles behalve alledaagse contacten die voortvloeiden uit de visites van Steaua Boekarest, PSV en Espanyol compleet nieuwe werelden. Sindsdien volgt WWNA’s p.r.-dame met de laptop op de schoot wedstrijden van Steaua live. Tijdens een tegenbezoek aan de Roemeneense hoofdstad viel ze letterlijk van de ene verbazing in de andere. “Mijn man had de indruk dat hij met de koningin van Boekarest op stap was…”

De voor Wenum, Wiesel en Noord-Apeldoorn kenmerkende gastvrijheid maakte diepe indruk. Zelfs bij doorgewinterde profs, die misschien wel meer in trainingskampen en hotels verblijven dan thuis in hun eigen bed, raakte de oprechte warmte waarmee ze bij WWNA onthaald werden een gevoelige snaar. Dat de kennissenkring van gastvrouw Alofs sindsdien een flinke uitbreiding kende, mag gerust een understatement genoemd worden. “Ik app bijna dagelijks met ze”, verklapt WWNA’s bestuurslid hoe de banden met onder anderen PSV’s teammanager Mart van den Heuvel, Toni Borell, asistente técnico bij Espanyol en vooral Steaua’s perschef Catalin Fainisi eigenlijk alleen maar hechter zijn geworden.

De Keizerskroon

“Ik vind het zelf helemaal niet zo bijzonder. Ik ben wie ik ben, leg makkelijk contacten. Het is ook de attentie die je ze geeft. Ik wens ze succes voor elke wedstrijd die ze spelen. En laten we wel zijn, we doen het met z’n allen, hè. Het is niet de Marianne Alofs-show. Zonder alle vrijwilligers bij de club hadden we dit nooit kunnen doen. Ook met Carla Maessen en Rianne Nijhof-Boshoeve van De Keizerskroon was het heel prettig samenwerken. Korte lijnen. Echt, dat liep perfect. Het hele plaatje past gewoon. Die spandoeken met een welkomstwoord in hun eigen taal, zeggen ook iets over het enthousiasme hier. We wilden die clubs op een leuke manier welkom heten. Voordat Steaua kwam, is mijn man Mark zelfs helemaal naar Enschede gereden om dat ding op te halen”, verduidelijkt WWNA’s ‘hoofd voorlichting’ dat niets te gek was om het de gasten zo goed mogelijkheid naar hun zin te maken.

Bij WWNA houden ze nou eenmaal van aanpakken, Marianne Alofs voorop. “Als notarisklerk ben ik gewend om punten op de i te zetten. Ik ben perfectionistisch. Gastvrij zijn heb ik van huis uit mee gekregen. Die foto van mij met Philip Cocu in onze presentatiegids had voor mij helemaal niet gehoeven. Ik hoef niet zo nodig in the picture te staan. Dat is niet waarom ik dit doe. Ik doe het voor de club. Vooral de contacten die je opdoet, maken het extra leuk.”

Roemenië

Je komt ook nog eens ergens… De winnaar van de Europa Cup voor landskampioen van 1986 bereidde zich van 3 tot en met 16 juli aan de Wieselsedwarsweg voor op het nieuwe voetbalseizoen. Een maand later zaten Marianne Alofs en echtgenoot Mark al in het vliegtuig naar Roemenië. Om Steaua in het nationale stadion van Boekarest voor de voorronde van de Champions League aan het werk te zien tegen Manchester City. Op uitnodiging van perschef Catalin Fainisi. “Ik heb hem nog geappt dat hij ons niet uit beleefdheid hoefde uit te nodigen. Pak het vliegtuig, appte hij terug. Wanneer jij wilt komen, ben jij altijd onze gast!”

“Het is natuurlijk heel makkelijk om dit te laten verwateren, maar Catalin is gewoon m’n maatje geworden. Ook tussen hem en Mark klikt het goed. En ook met zijn vrouw Alina kunnen we allebei heel goed opschieten. De meerwaarde is dat het veel verder gaat dan voetbal. Wat ik vooral als bijzonder heb ervaren, is hoe iemand die midden in de heisa van een Champions League-wedstrijd zit, tijd maakt voor zijn vrienden uit Nederland. En dan zegt hij ook nog eens: sorry, dat ik niet zo veel tijd voor jullie heb. Zoiets voelt goed, heel fijn.”

VIP-kaarten

Steaua’s perschef zorgde dat het de Apeldoorners aan niets ontbrak. Voor Marianne en Mark gingen deuren open die voor anderen gesloten blijven. In strijd met alle strenge UEFA-protocollen konden de gasten uit Nederland zelfs de City-training bijwonen. “Loopt Guardiola ineens op drie meter van me vandaan. Zó gaaf.” Bij een VIP-behandeling horen natuurlijk bijbehorende tickets. “Catalin had eerst andere kaarten voor ons, maar die vond hij niet goed genoeg. Regelde hij VIP-kaarten. Dat wij gewoon voor de kaarten wilden betalen, vond hij het meest idiote voorstel dat hij ooit had gehoord. Dan zijn ze zelfs nog beledigd ook. Maar juist door zoiets merk je hoeveel moeite ze voor je willen doen.”

Het weerzien met de spelers leverde heel wat verbaasde Roemeense blikken op. Zelfs het gevoelige pak slaag tegen de Engelsen (0-5) weerhield de Roemeense vedetten niet de dame door wie ze in Nederland twee weken lang zo vertroeteld waren, hartelijk te begroeten. “Na afloop liep ik met Mark langs de plek waar de spelersbussen stonden. Het stond daar helemaal vol met mensen, maar we gingen toch even kijken. Ziet Robert, de buschauffeur, mij daar staan. Suppoosten moesten meteen de hekken aan de kant zetten, hij trok ons zo mee. Toen ze hier waren, heb je dat helemaal niet zo in de gaten, maar die jongens zijn echt supersterren daar. Alle spelers en stafleden die eraan kwamen, omhelsden mij. Ovidiu Popescu, die hier geblesseerd raakte, kwam zelfs speciaal voor mij de bus uit. Joh, je had dat publiek moeten zien. Wát gebeurt hier? Wie is die blonde vrouw?”

Blondie

Wanneer Marianne Alofs haar wonderlijke verhaal vertelt, staat ze opnieuw perplex. “Het was zó bizar. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik begin te stralen wanneer ik erover praat.” Daags na het voorrondeduel voor de Champions League volgde als afsluiting van het bliksembezoek een exclusieve rondleiding door de Roemeense hoofdstad. Ook dat ging niet ongemerkt voorbij. “Werd er op een gegeven moment iets geroepen. Ik schonk daar verder geen aandacht aan. Want ja, ik ken verder niemand in Boekarest. Stoot Catalin mij aan en zegt me: ze bedoelen jou, Blondie. Zaten daar een paar spelers op een terras. Zit wéér iedereen naar je te kijken.”

Alvorens ze zich in het ongewisse avontuur stortten, vroeg Marianne Alofs (‘We hadden al gezegd: als het misgaat, dan zijn we tot november onbereikbaar’) zich in De Stedendriehoek af waar ze in vredesnaam aan begonnen waren bij WWNA. Het zomerse een-tweetje dat de voetbalvereniging met Bilderberg opzette, wees zich echter uit als een voltreffer en schreeuwt om navolging in 2017. “Het is wel heel bijzonder als je in het vliegtuig van Boekarest terug naar huis een appje krijgt met de woorden: for me it’s friends for life.”

Bron: Sportmagazine Deportivo Apeldoorn

Foto: WWNA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *