Onvervalste pitch invasion bij Cubaanse topper

By | 16 januari 2017
pitch_invasion_cuba

Vandaag 17 jaar geleden

Op het betreden van het speelveld bij wedstrijden in het betaalde voetbal in Nederland staan onherroepelijk zware sancties. Een lang stadionverbod en een hoge boete zijn wel het minste waar zulke onverlaten rekening mee moeten houden.

De lange, magere Holguin-fan die zeventien jaar geleden het gras van het Pedro Marrero stadion ontheiligt, zorgt bij de aanwezigen in Marianao vooral voor hilariteit. De ‘zondaar’ zwaait met een spandoek en huppelt tussen de verbaasde voetballers van Ciudad Habana en Holguin door. De overige toeschouwers liggen in een deuk. Spelers leiden de (dronken?) man, die geen enkel kwaad in de zin heeft, met zachte hand over de zijlijn. Twee in allerijl van de tribune gesnelde veldwachters ontfermen zich aan de speelveldrand over hem en escorteren hem naar de uitgang.

Ze hadden bij nader inzien beter de scheidsrechter kunnen afvoeren. Die laat de Cubaanse topper op de bewuste zondagmiddag behoorlijk ontsporen. Wanneer el arbitro één van de Havana-aanvallers rood geeft na een onschuldige botsing met de keeper van de tegenpartij, wil de jongen de dwaas met de fluit naar de keel vliegen. Zijn medespelers weerhouden hem gelukkig van verdere domheden.

Het betreurenswaardige voorval vormt wel het startsein van een fase waarin de jacht op vijandelijke ledematen in volle hevigheid wordt ingezet. Ingrijpen blijft ditmaal achterwege. Alsof het allemaal niet beschamend genoeg is, draagt zo iemand nog een FIFA-badge ook…

16 januari 2000 Ciudad Habana

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *