Enerverende boottocht op weg naar de gevangenis

By | 20 januari 2017

Vandaag 18 jaar geleden

Het is een hele tour om van het Cubaanse vasteland op het Isla de Juventud te komen. Met de zogenaamde hidrodestizador, een uit de kluiten gewassen rondvaartboot, bijna drie uur op de Golf van Batabanó dobberen mag ik gerust een hele belevenis noemen. Een technisch mankement zorgt weliswaar voor wat oponthoud, maar met man en macht probeert de bemanning de zaak weer aan de praat te krijgen. De oliestank is bijna ondraaglijk. De temperatuur aan boord loopt op tot saunahoogte. M’n sokken drijven haast in m’n schoenen. Uiteindelijk wordt het euvel met vereende krachten verholpen. De aankomst in Nueva Gerona loopt hierdoor slechts drie kwartier vertraging op.

Tijdens mijn vierdaagse verblijf in de hoofdstad van het eiland van de jeugd bezoek ik voor het eerst van m’n leven een gevangenis. Een heuse modelgevangenis zelfs. In deze zo’n vijf kilometer van het centrum verwijderde Presidio Modelo verleent dictator Batista Fidel Castro en zijn makkers in 1953 na hun mislukte aanval op de Moncada kazerne bijna twee jaar onderdak. Tijdens zijn verblijf schrijft Fidel er z’n beroemde boek La historia me absolverá: ‘de geschiedenis zal mij vrijspreken’.

Wie goed tegen rust, verveling, stof en warmte kan en de drukte van de stad beu is, zal zich meteen thuis voelen in deze desolate omgeving.

20 januari 1999 Nueva Gerona

 

Een gedachte over “Enerverende boottocht op weg naar de gevangenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *