Verjaardagsmaaltijd met mals krokodillenvlees

By | 23 januari 2017
krokodillenvlees

Vandaag 14 jaar geleden

Mijn verjaardag vieren op meer 8000 kilometer van huis is voor mij in de beginjaren van het nieuwe Millennium eerder regel dan uitzondering. Veertien jaar geleden trakteer ik vriendin Niurka en mezelf  op een niet-alledaags uitstapje naar Playa Giron. In een gehuurde Daihatsu Cuore rij ik vanuit mijn tijdelijke verblijfsplaats Havana helemaal door naar de Bahia de Cochinos, bij Nederlanders met enig historisch besef beter bekend als de Varkensbaai. Een ritje van pak ‘m beet 200 kilometer over niet overal even betrouwbare wegen. In alle opzichten een dag om niet gauw te vergeten.

In de Ciénaga de Zapata maken we een boottocht van zeven kilometer door de zogenaamde Laguna del Tesoro. De lagune van de schat, ofwel de Cubaanse Everglades. Eén strak – zoet – wateroppervlak zo ver het oog reikt. Met verborgen in het riet van de omliggende moerassen de Aldea Taina, een nagebouwd dorp van Taino Indianen. De Spaanse Conquistadores hebben de oorspronkelijke bewoners van het eiland vakkundig om zeep geholpen. Maar dat betreft weer een ander verhaal. De lagune alleen al is het boottochtje meer dan waard. Helaas vinden we de schat niet…

Absolute hoogtepunt vormt de Criadero de cocodrillos. Een krokodillenfarm. Ze hebben de beestjes er in alle soorten en maten. Het begint met een bak waarin vijf tot tien maanden oude krokodilletjes vreedzaam hun middagdutje doen. Wie wil, mag op de foto met een ‘kleuter’ van twee van zeker een meter lang. De bek is uit voorzorg wel met een dik stuk touw dichtgebonden. Daar zitten namelijk nogal wat scherpe tandjes in. De huid voelt raar aan. Van onderen zacht, boven op de rug harder. Enerzijds lijkt het op rubber, anderzijds op leer. De grote jongens zwemmen achter een circa twee meter hoog hekwerk. Die knaapjes zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen. Wanneer een mannetje of vijf een joekel van zeker drie meter met een touw naar de kant trekt, laten de meeste toeschouwers het aaien veiligheidshalve maar achterwege.

Exclusief is het krokodillenvlees dat wordt geserveerd. M’n verjaardagsmaal. Het smaakt naar varkensvlees, heeft tegelijkertijd iets pittigs. Dat geldt zeker ook voor de prijs. Voor een portie van een tiental stukjes wordt tien dollar in rekening gebracht. Voor Cubanen betekent dat anno 2003 een half maandsalaris!

23 januari 2003 Ciénaga de Zapata

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *