Tienduizenden demonstranten vullen de Malecón

By | 24 januari 2017

Vandaag 11 jaar geleden

Een aantal keren heb ik in Cuba zo’n massademonstratie tegen het imperialismo yanqui live bijgewoond. Los van de boodschap die alle gemobiliseerde arbeiders, studenten, boeren en hun kameraden verkondigen, indrukwekkend zijn zulke manifestaties te allen male. Nou baart oefening kunst, maar het is werkelijk onvoorstelbaar hoe ze er keer op keer in slagen om zóveel mensen op de been te krijgen. Nee, qua propaganda hoef je ze niks te leren daar in Havana.

Echt, je weet niet wat je meemaakt wanneer je op de Malecón, Havana’s kustboulevard, lekker in het zonnetje op de kademuren plaatsneemt en tienduizenden mensen aan je voorbij ziet trekken. Soms wel uren achtereen. Van zulke aantallen kunnen ze bij de inwijding van een nieuwe Amerikaanse president slechts dromen.

Hoeveel organisatie vergt het wel niet om marsen met dergelijke aantallen mensen in goede banen te leiden? En wat te denken van de aan- de afvoer van zulke enorme massa’s. Of de distributie van iets quasi-onbenulligs als papieren vlaggetjes. Dat betreft logistieke operaties van jewelste. Knap hoe ze dat telkens weten te behapstukken. Veel wat in Cuba gebeurt, gebeurt nogal chaotisch. Dít beheersen ze nagenoeg tot in de perfectie.

Nu Donald Duck in Washington weleens als een bezetene kan gaan kwaken, lijkt me niet ondenkbaar dat het in de nabije toekomst weer drukker wordt op de Malecón…

24 januari 2006 Ciudad Habana

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *