Goal met eeuwigheidswaarde voor Real Zaragoza

By | 25 januari 2017

Vandaag 13 jaar geleden

De hoofdstad van Aragón moet het anno 2017 al weer geruime tijd stellen zonder voetbal op Primera División-niveau. Bij mijn bezoek aan de wedstrijd tegen Real Mallorca dertien jaar geleden behoren los Blanquillos nog wel tot de Spaanse elite. Alvorens ik in La Romareda de regen trotseer, neem ik eerst een kijkje in het clubmuseum van Real Zaragoza.

De grootste triomf uit de clubhistorie krijgt daar uiteraard ruimschoots de aandacht. Er valt niet aan te ontsnappen hoe de Spanjaarden in 1995 in Parijs de Europa Cup voor bekerwinnaars veroveren. De finale in het Parc des Princes zal altijd in herinnering blijven voortleven vanwege de droomgoal waarmee Nayim de beslissing forceert. Misschien wel de mooiste treffer ooit in de geschiedenis van de EC II. Een doelpunt met eeuwigheidswaarde voor Real Zaragoza. Het staat in het museum niet voor niets aangeduid als El gol del siglo.

Bij een 1-1 stand in de verlenging lijkt de eindstrijd uit te draaien op strafschoppen.  De 120e minuut is al aangebroken als Mohamed Alí Amar, zoals de volledige naam van de held van de avond luidt, iets doet wat niemand verwacht. Vanaf enkele meters over de middenlijn, tegen de rechter zijlijn aan, jaagt hij de bal over de verbouwereerde Arsenal-keeper David Seaman in het doel. Vanaf bijna 50 meter geeft hij de Engelse international het nakijken. Un tiro imposible bezorgt Nayim c.s. de cup.

Hoe uitgerekend een oud-speler van Tottenham Hotspur Seaman te kijk zet leidt niet alleen in Zaragoza tot uitzinnige vreugde. Ook bij de buren van de Gunners in Noord-Londen zorgt het voor veel vermaak, vooral leedvermaak.

25 januari 2004 Zaragoza

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *