Wereldgeschiedenis bij Berlijnse Muur meebeleven

By | 24 februari 2017

Vandaag 27 jaar geleden

De val van de Berlijnse Muur behoort tot de meest aangrijpende gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis van de afgelopen drie decennia. Ik vergeet nooit meer hoe ik op 9 november 1989 tot diep in de nacht voor de tv heb gezeten. Die onwaarschijnlijke beelden van al die DDR-burgers die door de opengestelde grenzen van Oost- naar West-Berlijn stromen, blijven voor altijd op het netvlies geprint staan.

Vijf maanden eerder heb ik het westelijk stadsdeel voor het eerst bezocht. Ongemerkt zaten er toen waarschijnlijk al barsten in de scheidingswal tussen twee werelden. Toch stonden de wachttorens aan de andere kant van de grens op dat moment nog dreigend overeind. Je zag hoe enkele tientallen meters verderop Oost-Duitse grenswachten met verrekijkers alles en iedereen in de gaten hielden aan de ‘goede’ kant van de Muur. Heel onwezenlijk. Surrealistisch. Alsof je in een film zit. Alleen dít was echt, bittere realiteit aan het eind van de jaren ‘80.

Ruim drieënhalve maand na die historische novembernacht sta ik andermaal bij de Muur. Ik heb de foto gemaakt niet ver van het Brandenburger Tor. Er is in luttele maanden veel veranderd. De sloophamers hebben hét symbool van de Koude Oorlog flink toegetakeld. De gedeelde stad is dan weer bezig één te worden.

Maar of de wereld er sindsdien nou zóveel beter op is geworden, waag ik ten zeerste te betwijfelen.

24 februari 1990 Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *