Peter Bosz vuurtorenwachter van Warnemünde

By | 12 maart 2017

Vandaag 19 jaar geleden

Na een jaar gespeeld te hebben bij JEF United in Japan gaat Peter Bosz in 1998 in de Bundesliga voetballen. Een jongensdroom gaat daarmee in vervulling voor de dan al 35-jarige middenvelder. Bosz strijkt neer aan de Oostzee-kust en tekent een contract van een half seizoen bij Hansa Rostock.

Voor een interview voor het FORZA! Sportmagazine begeef ik me negentien jaar geleden naar de voormalige DDR. Valt mooi te combineren met een bezoek aan de wedstrijd Hertha BSC – Schalke 04.

Het maken van een afspraak levert geen enkel probleem op. Media schilderen Bosz om voor mij onverklaarbare redenen weleens af als een wat afstandelijk persoon. Ik heb daar nooit iets van gemerkt. Ondanks dat hij journalisten papagaaien noemt, doe ik nooit tevergeefs een beroep op hem. En ik heb hem in het verleden toch menigmaal lastig gevallen. Mijn uitstapje naar Duitsland vormt daar geen uitzondering op. Enige verschil is dat ik er ditmaal wat verder moet rijden dan bij eerdere gelegenheden in Ugchelen of Rotterdam.

De huidige trainer van Ajax, net als ikzelf opgegroeid met de zaterdagse uitzendingen van de Sportschau op tv, vertelt uitgebreid over zijn ervaringen in zijn tijdelijke Heimat. Drie pagina’s zal ik later vullen over onder meer Bosz’ kennismaking met Lothar Matthäus.

Het domicilie van Bosz Duitse werkgever – de laatste landskampioen van de voormalige DDR – ligt helemaal in een noordoostelijke uithoek van Duitsland. In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Op ruim 550 kilometer afstand van Apeldoorn. De Nederlandse aanwinst resideert iets buiten de Hanzestad. In het badplaatsje Warnemünde. In de schaduw van de vuurtoren. Op loopafstand van het strand. Hansa-trainer Ewald Lienen is in hetzelfde appartementencomplex Peters bovenbuurman. Er zijn beroerdere plekken denkbaar om te wonen.

12 maart 1998 Warnemünde

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *