Provincie neemt de macht over in de Eredivisie

By | 13 april 2017

Vandaag 7 jaar geleden

Pas nadat Red Bull Apeldoorn z’n intrede zal doen op de Nederlandse voetbalbühne lijkt het aannemelijk dat er opnieuw een club van buiten de gevestigde Top-3 de landstitel verovert.

De afgelopen 50 jaar kwam het slechts drie keer voor dat niét Ajax, Feyenoord of PSV zich tot ’s lands beste liet kronen: 1981 AZ ’67, 2009 AZ, 2010 FC Twente. De overige drie niét-Top-3 clubs die gedurende het 60-jarig bestaan van de Eredivisie kampioen van Nederland werden zijn DOS (1958), Sparta (1959) en DWS (1964).

De krachtmeting tussen AZ en FC Twente, die ik op dinsdag 13 april 2010 live in Alkmaar aanschouw, mag daarom best bijzonder worden genoemd. De provincie heerst over voetballend Nederland. De regerend landskampioen versus z’n opvolger. De Twentse machtsovername is in volle gang. De wisseling van de wacht baant zich aan in de Eredivisie.

Wat zeven jaar later blijft zijn vooral mooie herinneringen. Het rijk van Dirk Scheringa is dan al ingestort. Toch blijft AZ die dinsdagavond bijna een half jaar na het faillissement van hoofdsponsor DSB de nieuwe heersers uit Enschede met 1-0 de baas. Het Rood bloed van Twente-voorzitter Joop Munsterman wordt weliswaar pas zeven jaar later in boekvorm gegoten, maar inmiddels is ook genoegzaam bekend hoe dát sprookje is geëindigd.

13 april 2010 Alkmaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *