Buchenwald doet elk vooroordeel verstommen

By | 16 april 2017

Vandaag 4 jaar geleden

Een voormalig sportverslaggever van ons plaatselijke dagblad verweet mij ooit eens dat ik mij enkel en alleen bekommer om wat zich afspeelt op een voetbalveld. Blijkbaar was hij tot die conclusie gekomen op de spaarzame momenten waarop hij niet overspannen of depressief thuiszat, c.q. -zit.

Ach, een vooroordeeltje meer of minder. Who cares? Zelfs als het nergens op gebaseerd is en ze totaal geen benul hebben waar ze over praten, roept en schrijft dat soort lieden maar wat. Van iemand die naar eigen zeggen in zijn professionele loopbaan duizenden volleybalwedstrijden bijwoonde, mag je eigenlijk ook weinig verstandigs verwachten. Al te overvloedig medicijngebruik stompt de werkende hersencellen af, zo blijkt wel.

In de buurt van Weimar bergt de SS tussen 1937 en 1945 mensen op voor wie geen plaats is in de ‘nationaalsocialistische volkerengemeenschap’. Meer dan een kwartmiljoen mensen verdwijnt er achter slot en grendel, 56.000 van hen komen er niet meer levend vandaan. De geschiedenis heeft in Nazi-Duitsland wel laten zien waartoe het kan leiden wanneer mensen de ogen sluiten voor wat er gebeurt in de wereld om hen heen.

Wanneer hij er in toevallig in de buurt komt, moet zo’n zelfingenomen verslaggevertje maar eens gaan kijken op de gedenkplaats van het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Misschien dat het z’n pseudo-intellectuele blikveld wat kan verruimen.

16 april 2013 Weimar

Een gedachte over “Buchenwald doet elk vooroordeel verstommen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *