Toevallige ontmoeting op een Spaans vliegveld

By | 21 april 2017

Vandaag 14 jaar geleden

De ene dag zie ik de aankomende winnaar van de Goude Schoen (Roy Makaay) schitteren, de volgende dag sta ik plotseling oog in oog met de Europees topscorer van vijf jaar eerder.

Het overkomt me op het vliegveld van La Coruña. Terwijl ik sta te wachten op mijn Iberia-vlucht naar Madrid, wandelt ineens de complete selectie van FC Sevilla de vertrekhal binnen. De Rojiblancos kunnen zich de luxe van een luxe privéjet kennelijk niet veroorloven en nemen de lijndienst terug naar Andalusië.

Ook van de partij is Nikos Machlas, de voormalige topschutter van Vitesse en Ajax. In 1998 leveren zijn 34 competitiedoelpunten voor de Arnhemmers hem de Europese topscorerstrofee op. Bij een tijdschriftenkiosk raak ik aan de praat met de Griekse vedette, die dat seizoen door zijn werkgever Ajax aan Sevilla is verhuurd.

Uit zijn woorden maak ik op dat Machlas het maar matig naar zijn zin heeft in Spanje. In de eredivisie treft hij zes seizoenen achtereen vanuit alle hoeken en standen, in een ‘echte’ competitie gaat het scoren hem wat minder voorspoedig af. Het klikt niet zo best met trainer Joaquin Caparros. Wie kent ‘m niet? Volgens Machlas snapt de goede man er weinig van. In het met 3-1 verloren duel tegen Deportivo, de voorgaande middag, werd hij halverwege naar de kant gehaald. En dat is het uiteraard tegen het zere been van de trotse Griek.

Dat zijn verblijf in Spanje beperkt blijft tot slechts één seizoen, wekt weinig verbazing. Machlas komt slechts veertien keer in competitieverband in actie voor Sevilla. Qua doelpunten blijft de teller steken op twee.

21 april 2003 A Coruña

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *