Start Giro d’Italia: brood en spelen voor het volk

By | 6 mei 2017

Vandaag 1 jaar geleden

Het is niet te geloven dat er alweer een heel jaar voorbij is gevlogen sinds het startschot van de Giro d’ Italia bij ons in het dorp klonk. Onvoorstelbaar wat dat wielerfeest heeft losgemaakt. Iedereen spreekt over 100 jaar nog over hoe Apeldoorn wereldwijd op de kaart is gezet. Zóveel impact als dat heeft gehad.

Een betere vorm van citymarketing dan de Giro bestaat niet. Zelden heeft de lokale economie ergens zo’n enorme boost van gekregen. Hotels, horeca en middenstand merken het nog dagelijks. Die busladingen Italiaanse toeristen die Apeldoorn sindsdien overspoelen. Er komt maar geen eind aan.

Ze hadden hun pizza, het Colosseum, de Toren van Pisa, de Cosa Nostra en de bunga bunga-feestjes van Silvio Berlusconi al, sinds die gedenkwaardige 6 mei 2016 raken meer dan 60 miljoen Italianen evenmin uitgepraat over de hoofdstad van de Veluwe. Apeldoorn geldt inmiddels als een stukje Italië in den vreemde. Apeldoorns burgervader John Berends wordt inmiddels in één adem genoemd met Julius Caesar, de Paus, Ornella Muti en Giorgio Chiellini.

De oude Romeinen vonden het uit. Het beginsel brood en spelen voor het volk. Het gemeentebestuur van Apeldoorn heeft er meer dan 2000 jaar later een geheel eigentijdse dimensie aan gegeven. Het kost wat, maar volgens burgemeester en wethouders krijgt het dorp er naar verluidt ook heel wat voor terug. En als zij dat zeggen, dan hoeft niemand aan die woorden te twijfelen. Ciao a tutti!

6 mei 2016 Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *