Tussen Berg en Bos: Paspoort

By | 10 mei 2017

Ik ben deze week het traject ingestapt voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Fluitje van een cent zou je zo denken. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat zoiets in de praktijk toch wel enigszins tegenvalt. Anno 2017 komt er wel het een en ander bij kijken om een verlopen reisdocument te vervangen door een up-to-date exemplaar. Eventjes binnenwandelen bij de Afdeling Burgerzaken van de Gemeente Apeldorp is er tegenwoordig niet meer bij. Je hebt er bijna een dagtaak aan en dan draaien ze je bovendien doodleuk een poot uit.

Vreemd. Want een paspoort krijgen lijkt vandaag de dag in Nederland niet zo moeilijk meer. Steeds meer mensen ontvangen er eentje naast het document dat ze al bezitten uit hun land van herkomst. Mooi toch dat die mensen daarnaast ook nog Nederlander kunnen zijn op de momenten waarop het ze uitkomt. Wél de lusten, niet de lasten. En ondertussen maar klagen over hoe slecht alles geregeld is bij ons in Sinterklaasland. Nee, dan heb ik meer te doen met al die ouderen die géén hele bataljons duurbetaalde hulpverleners tot hun beschikking hebben om te zorgen dat het ze aan niets ontbreekt.

Echt klantvriendelijk kan ik de hedendaagse dienstverlening van onze lokale overheid niet bepaald noemen. Voor wie niet zo goed thuis is in de wirwar van de digitale bureaucratie wordt het er niet eenvoudiger op. Alles moet op afspraak. Online uiteraard. Want alles moet online tegenwoordig. Daar begint het dus al mee. Het kwam me vorige week maandag bijna op een hartverzakking te staan toen ik rond middernacht eventjes vlug een datum wilde prikken voor later in die week. Het eerstvolgende beschikbare moment was twee weken later! En dan praat ik alleen over het aanvragen. Want iedere aanvrager wordt geacht een week later een nieuwe afspraak maken om het aangevraagde document op te halen.

Het zat gelukkig eens mee. Tot mijn opluchting waren er de volgende ochtend plotseling nieuwe, bovenal eerdere momenten beschikbaar in het overzicht met tijden waarop de medewerkers van de Afdeling Burgerzaken tijd vrij konden maken om tussen hun drukke bezigheden door hun werk te doen. Weliswaar zit er liefst een hele week tussen het moment van afspraak maken en het moment van de audiëntie. Máár toch, mooi een weekje gewonnen. Pffff, anders was het wel krap aan geworden om tijdig voor het tripje dat ik binnenkort ga maken naar Marokko een geldig reisdocument in mijn bezit te krijgen.

Van het hele traject dat iedereen dient te volgen heb in elk geval geleerd om iets niét tot het laatste moment te laten liggen. Je moet tegenwoordig toch al gauw een week of drie uittrekken om een paspoort te verlengen dan wel aan te vragen. Al moet je dan niet de pech hebben van feestdagen in de tussenliggende periode. Zoals in de komende periode met Hemelvaartsdag. Op dat soort dagen voeren ze bij de Gemeente Apeldorp immers nóg minder uit. Dan geniet het ambtenarenkorps van een dagje welverdiende rust. Dan zit de toko op het Marktplein op slot en zoekt iedereen die op reis wil het maar lekker uit.

Voor de duidelijkheid: wie vandaag (woensdag 10 mei) een paspoort wil aanvragen bij de Gemeente Apeldorp kan daarvoor deze maand enkel nog op de 30e en 31e terecht. Kijk het online overzicht er maar op na. Dat ze zo traag zijn als dikke stront, valt B&W en hun onvolprezen hofhouding uiteraard niet aan te rekenen. Eigen verantwoordelijkheid hè. Iedereen moet zelf zorgen dat hij in zijn zaakjes op orde heeft. Dat was een aantal jaren terug toch beduidend beter geregeld. Toen kon iedereen gedurende de openingstijden zónder online afspraak zijn zaken afhandelen bij de Afdeling Burgerzaken. Waarom zoiets tegenwoordig niét meer kan, is mij een volslagen raadsel.

Gelukkig heb ik inmiddels keurig online een afspraak gemaakt voor het ophalen van mijn nieuwe reisdocument. Voor de goede orde ga ik er daarom maar vanuit dat er niets meer mis kan gaan en het paspoort keurig klaarligt op de afgesproken dag en tijd. Dat is toch wel het minste wat ik voor € 64,76 plus € 10,00 (voor het maken van pasfoto’s) mag verwachten. Vooral die 76 cent, dat doet het ‘m. Al moet je altijd een slag om de arm houden. Bij de Gemeente Apeldorp weet je het maar nooit. Máár… in geval van nood worden wél spoedaanvragen in behandeling genomen, lees ik op www.apeldoorn.nl. Voor liefst € 47,55 extra werken ze iemand met haast even tussendoor af. Dát kan dan weer wel.

Nou alleen maar hopen dat de wachttijden op Schiphol over drie weken niet van dien aard zijn dat ik ondanks m’n fonkelnieuwe paspoort buiten mijn schuld tóch mijn vlucht naar Casablanca mis.

© RK

 

2 gedachten over “Tussen Berg en Bos: Paspoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *