Levendige interactie met (West-)Duitse tijdgenoten

By | 14 mei 2017

Vandaag 31 jaar geleden

Het is moeilijk voorstelbaar, maar met het Nederlands elftal is het in de eerste helft van de jaren tachtig nóg droeviger gesteld dan in het post-Blind-tijdperk. Het wereldkampioenschap voetbal van 1986 is al het vierde opeenvolgende grote toernooi waar Oranje ontbreekt. Het is dus een hele eer dat onze Nationalmannschaft in de aanloop naar mondiale titelstrijd in Mexico mag aantreden als sparringpartner van (West-)Duitsland.

De supportersvereniging van Go Ahead Eagles organiseert een busreis. Met de alom bekende Deto-bus, waarmee we ook veelvuldig uitwedstrijden van onze Eagles bezoeken, gaat de reis naar een stad een veertigtal kilometers ten oosten van Gelsenkirchen. Het heeft wel wat weg van een schoolreisje. De stemming is uitgelaten. Zodra we de grens passeren, wordt het nóg gezelliger. Een deel van de meegereisde B-Siders groet vriendelijk Duitse automobilisten. Die zien op hun beurt óf Nederlandse achterwerken tegen de ruiten van de bus gedrukt worden óf ze kijken tegen gestrekte rechter armen aan. De wisselwerking verloopt overigens bijzonder harmonieus. Menig automobilist groet vriendelijk terug.

Wanneer zoiets anno 2017 gebeurt, worden er Kamervragen over gesteld. Dan is Nederland té klein. Andere tijden, hè. Bétere tijden… De wereld is destijds een stuk minder overspannen en opgefokt dan nu. In die tijd gaan Duitsers nog door het leven als Mof. De toenmalige jeugd heeft in tegenstelling tot de jeugd van tegenwoordig wél historisch besef. Het trauma van de verloren WK-finale van 1974 speelt eveneens sterk mee.  Bijna twaalf jaar later is dat nog allerminst verwerkt.

Dat Oranje de oefenpot in het Westfalenstadion verliest (3-1), verbaast niemand. Iedereen legt zich zonder morren neer bij de (West-)Duitse suprematie op het veld. Het kan de pret niet drukken. Iedereen beleeft een onvergetelijke avond. Ook buiten en binnen het stadion is er een levendige interactie met de inheemse bevolking. Er gebeurt van alles.

Na afloop van de wedstrijd vertrekt onze chauffeur desondanks met voltallige bezetting terug naar de Heimat. Samen uit, samen thuis. Wanneer hij na enig oponthoud, wegrijdt mist de chauffeur van de Nijmeegse bus die naast de onze staat zo’n beetje de helft van zijn passagiers. Stuk voor stuk verhaftet.

14 mei 1986 Dortmund

Een gedachte over “Levendige interactie met (West-)Duitse tijdgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *