Van Reichsparteigelände naar Playmobil-Stadion

By | 17 mei 2017

Vandaag 8 jaar geleden

Ik heb in de loop de jaren de nodige bizarre omwegen gemaakt om her en der wat voetbalwedstrijdjes te gaan bekijken. Een tripje van acht jaar geleden met mijn al bijna even voetbalverdwaasde neefje is daar een mooi voorbeeld van. Zaterdagmiddag zitten we in het Berlijnse Olympiastadion bij Hertha BSC, een etmaal later zijn we 470 kilometer zuidelijker te gast bij Greuther Fürth. Met onderweg een overnachting in een boerengat genaamd Selbitz.

Het blijft fascinerend om te ervaren hoe op sommige plekken in Duitsland de sporen van een vaak donker verleden overlopen in een al even onbenullig heden. Het stadion dat Adolf Hitler ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1936 laat bouwen in de hoofdstad van zijn rijk, roept velerlei herinneringen op. Dat dit grote sportieve propagandafeest zou uitlopen op de Jesse Owens-show, deed de Nationaalsocialistische planologen en ideologen flink van kleur verschieten…

In Nürnberg stuiten we ’s ochtends zo’n ander overblijfsel uit de onvoltooid verleden tijd: het Reichsparteigelände. De plaats waar Hitler en zijn bruine trawanten zich verzamelden om tijdens massabijeenkomsten de vermeende suprematie van het blanke ras te manifesteren. Waar die idiotie toe geleid heeft, mag als algemeen bekend worden verondersteld.

Een maffe gewaarwording om dan nauwelijks tien kilometer verder en twee uur later in een stadion dat is vernoemd naar Playmobil de SpVgg Greuther Fürth tegen FSV Mainz 05 te zien voetballen.

17 mei 2009 Nürnberg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *